Next: A fájlrendszerek Up: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől Previous: A Linux hele az OS-ek között   Tartalomjegyzék


2.3.2        A Linux felépítése

A Linux a UNIX-hoz hasonlóan 4 részből épül fel:

·         Kernel – A kernel mag az operációs rendszer lelke. Ez vezérli a perifériákat és szabályozza a rendszer működését. A kereskedelmi operációs rendszerek készítői rendszerint féltett kincsként őrzik a kernel forráskódját, mert abból a hozzáértők könnyen ki tudják deríteni a rendszer kisebb-nagyobb titkait, esetleg hibáit. A Linux éppen azért olyan stabil, gyors és megbízható, mert a kernel forráskódja szabadon tanulmányozható. Ez akkor is bizonyíték lehet számunkra, ha mi magunk esetleg soha nem fogunk élni ezzel a lehetőséggel.

·         Függvénykönyvtárak – A függvénykönyvtárak azért jöttek létre, mert a programokban nagyon sok azonos funkció van. Ezeket a függvényeket nem kell mindig lefordítani, és a programmal együtt tárolni, hanem egy közös helyen tárolva bármelyik program elérheti őket. Ezek a könyvtárak nem azonosak a könyvtárszerkezet könyvtáraival. A függvénykönyvtárak általában C nyelvben írt programfájlok.

·         Shell – A shell (héj) dolga, hogy beolvassa, értelmezze az operációs rendszer számára kiadott parancsokat. A shell tulajdonképpen az operációs rendszer felhasználói felülete. A shell ad lehetőséget arra is, hogy billentyűzet vagy egér segítségével felhasználói és egyéb programokat indíthassunk el.

·         Felhasználói programok – A felhasználói programok a felhasználó igényeinek megfelelő feladatokat látnak el (pl. szövegszerkesztés, adatbázis kezelés, stb.).


Next: A fájlrendszerek Up: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől Previous: A Linux hele az OS-ek között   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.