Next: A Linux felépítése Up: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől Previous: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől   Tartalomjegyzék


2.3.1        A Linux helye az operációs rendszerek között

386/486/P I/P pro/P II/P III alapú IBM PC-k esetében: sebesség és megbízhatóság tekintetében messze túlszárnyalja a leginkább elterjedt DOS, Windows, Windows '95, Windows ’98 rendszereket és felveszi a versenyt a Windows NT 4.0 rendszerekkel is. Teljesen megszokott, hogy egy Linux-os szerver éjjel-nappali üzemben dolgozva, 10-20 felhasználó által igénybe véve hónapokig megbízhatóan üzemel.

A Linux valóban 32 bites és valóban többfelhasználós (multiuser) és többfeladatos (multitasking) operációs rendszer, szemben a DOS-szal és a Windows-zal, amely egyfeladatos és egyfelhasználós, valamint a Windows NT munkaállomással, amely többfeladatos és egyfelhasználós. A Linux írója nem egy korábbi rendszert kezdett el tökéletesítgetni, hanem elölről írta meg az operációs rendszert, felhasználva sok más programozó tapasztalatát, később programrészleteit.

A Linux rendelkezik a szokásos funkciókkal: virtuális memória, merevlemez gyorsítótár, memórialemez, Internet hozzáférés, a leggyakoribb hardverelemek (CD-olvasó/író, nyomtató, IDE és SCSI lemezek, stb.) kezelése.

A rendszer kidolgozottsága olyan fokú, hogy egyre több helyen alkalmazzák UNIX-os munkaállomásként, vagy hálózati szerverként. Mindkét esetben hatalmas előny a szokásos IBM PC-s programokkal szemben a nagyfokú megbízhatóság és az alacsony ár, valamint az sem elhanyagolható, hogy nagyon nagy a hasonlóság a Linux és a „nagygépek” operációs rendszerei közt, azaz pl. egy Linux-os program könnyen átvihető mondjuk egy Sun SPARC gépre, de gondos programozás esetén akár egy CRAY szupergépre is.

Mivel a Linux szabadterjesztésű, így a programozók számára nem biztosít megélhetést (bár az utóbbi időben több disztribúció is a tőzsdére került). A Linux nem kereskedelmi OS, így egészen az utóbbi időkig a széles nyilvánosság számára nem volt ismert, mivel nem reklámozták magukat, mint a kereskedelmi cégek. Ez lehet az egyik oka, hogy kevésbé elterjedt, mint pl. a Microsoft termékei.

Az, hogy ezek ellenére a Linux-felhasználók száma milliókban mérhető, azt jelzi, hogy érdemes erre a rendszerre odafigyelni, és a számítástechnika történetének érdekes, és ma is élő színfoltját jelenti ez a program, és az a mozgalom, ami körülötte kialakult. (Mikor néhány évvel ezelőtt először találkoztam a Linux és a GNU filozófiájával, céljaival és lehetőségeivel, annyira magával ragadott, hogy napokon keresztül csak erről beszéltem kollégáimmal és ismerőseimmel.)


Next: A Linux felépítése Up: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől Previous: A Linux jellemzői és eltérések más OS-ektől   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.