Next: A soros kapcsolatl Up: A hálózat elérési réteg Previous: A Ethernet kapcsolat   Tartalomjegyzék


1.2.6.2         Az Ethernet protokoll

Az Ethernet hálózatokban a következő szabályoknak kell érvényesülni:

1.       Minden egyes Ethernet kártya egyedi címmel kell rendelkezzen, amelyet a gyártó a hardverbe éget bele. Az IEEE szabályozza az Ethernet címek kiosztását.

2.       A hálózatra kötött Ethernet kártyák egyszerre figyelik a hálózaton forgalmazott adatokat és bármikor képesek üzenetet adni a hálózaton.

3.       Egyszerre csak egyetlen adatcsomag (frame) lehet a hálózaton. Ha a hálózaton ad egy kártya, akkor a többi kártya nem adhat. Ha egyszerre több kártya is adni szeretne, akkor csomagütközés történik. Ebben az esetben mindkét kártya befejezi az adást, majd véletlen hosszúságú várakozás után ismét megpróbálnak adni a hálózaton.

4.       Az adatcsomagot küldő mindig beleírja az üzenetbe a címzett kártya címét.

5.       Ha egy adatcsomag kerül a hálózatra, akkor azt minden eszköz elolvassa, de csak a címzett dolgozza fel, míg a többi eldobja.

Két Ethernet szabvány létezik a mai napig, melyek közül az egyik az „eredeti” Ethernet, míg a másik az IEEE 802.3 szabványon alapuló szabvány. Szerencsére az Ethernet-et kezelő szoftverek felismerik, hogy melyik szabvány szerint kell kommunikálniuk, így a felhasználó ebből a különbségből semmit nem vesz észre.

6 . ábra Az "eredeti" Ethernet frame szerkezet

A csomag egy 8 bájt hosszú „preamble” résszel kezdődik, amely szinkronizálási feladatot lát el, más információt nem hordoz. A protokoll típusa TCP/IP, de lehetne Novell Network, esetleg AppleTalk is. A CRC ellenőrző összeg segítségével állapítja meg a protokoll, hogy nem sérült-e meg a csomag átvitel közben.

Mint látható, minden Ethernet kártyának 6 bájt hosszú egyedi címe van, amit a gyártó a gyártás folyamán kitörölhetetlenül a kártyába éget. Ezzel szemben a kártyához rendelt IP cím teljesen változó lehet, mert ezt az InterNIC, vagy a lokális hálózat rendszergazdája osztja ki és megváltoztatható. Az IP cím és az Ethernet cím összekapcsolását a hálózat elérési réteg végzi. Ez a réteg a hálózat összes gépével közli, hogy az adott IP cím az adott Ethernet címhez tartozik, és a továbbiakban itt kell keresni.


Next: A soros kapcsolatl Up: A hálózat elérési réteg Previous: A Ethernet kapcsolat   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.