Next: Az információ elrejtése Up: Alapfogalmak Previous: A hálózai verem   Tartalomjegyzék


1.1.6        Az ARPA rétegei

1.                           Alkalmazási réteg: Ez az a réteg, amelyben az alkalmazási protokollok helyet kapnak. Nagyon sok alkalmazási protokoll létezik, gyakorlatilag minden futtatott alkalmazáshoz egy-egy (pl. HTTP, FTP, SMTP, POP3, TELNET, stb.).

2.                           Gép-gép (Host-to-host) réteg: Ebben a rétegben fordulnak elő az átvitelt szabályozó protokollok (TCP, UDP, ICMP)

3.                           Internet réteg: Ebben a rétegben kapnak helyet a névfeloldási és címzési protokollok (IP)

4.                           Hálózati elérési réteg: Ebben a rétegben vannak azok a kommunikációs protokollok, melyeket azok a programok használnak, amelyeket a számítógépeken futtatunk.

A hálózati veremben található rétegek erősen függenek egymástól. Az egyes rétegeket gyakran egy-egy program valósítja meg. A hálózat működésének alapvető feltétele, hogy ezek a programok adatokat tudjanak cserélni egymással. Ennek a működési architektúrának számos előnye van. Ha egy felhasználó (vagy egy alkalmazás) egy számítógéppel adatokat küld egy másik számítógépnél lévő másik felhasználónak (vagy egy azon a gépen futó alkalmazásnak), akkor az adatok az adatok a verem tetejéről haladnak lefelé, a verem aljáig, majd itt történik meg a számítógépek közötti adatátvitel, majd a célgépen az adatok a verem aljától a tetején lévő alkalmazási réteg felé haladnak.

Bár az ARPA verem szerkezete elnagyoltnak tűnhet (különösen az OSI mellett), mégis nagy segítséget jelent a hálózat működésének megértéséhez.

Az Internet és a LINUX szempontjából az ARPA, illetve a belőle kialapított TCP/IP protokoll az egyik leglényegesebb protokoll.


Next: Az információ elrejtése Up: Alapfogalmak Previous: A hálózai verem   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.