Next: A hálózati verem Up: Alapfogalmak Previous: Címzés   Tartalomjegyzék


1.1.4        Protokollok

Ahhoz, hogy két számítógép felvegye a kapcsolatot egymással, be kell tartaniuk egy közös Kommunikációs protokollt, amellyel a számítógépek közvetlenül a hálózattal kommunikálnak.

Amikor pl. két ember beszélget, akkor mindkettő egymás számára jól meghatározott és érthető jelekkel adja a másik tudtára, hogy mit akar. A számítógépek között is létezik ilyen, nagyon pontosan meghatározott kommunikáció, amely az adatok átvitelének folyamatos felügyeletét végzi. Átvitelt szabályozó protokollnak nevezzük (Transmission Control Protocol).

Amikor egy kapcsolat kialakult két számítógép között, akkor különböző alkalmazások kommunikálhatnak egymással, amelyek ú.n. Alkalmazási protokollokat használnak. Ezek a protokollok alkalmazásonként mások és mások lehetnek.

Az itt felsorolt néhány protokoll egymásra épülve működik a számítógépes hálózatokban.  A hálózati rendszereket megtervező mérnökök létrehoztak egy elsődleges protokollt, amely az összes protokoll egymáshoz rendeltségét határozza meg, és meghatározza a jövőbeni protokollok szerkezetét is. Ez a protokoll a protokollok protokollja, mester protokoll, hálózati verem.


Next: A hálózati verem Up: Alapfogalmak Previous: Címzés   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.