Next: Irodalomjegyzék Up: Tartalomjegyzék Previous: Linux a vállalati szférában   Tartalomjegyzék


Összefoglalás

Sajnos ezzel korántsem értünk a dolgok végére. Az egész témakör olyan szerteágazó és olyan gyorsan változik, hogy ha lépést akarunk tartani a fejlődéssel, kénytelenek vagyunk folyamatosan tanulni, tesztelni, fejleszteni, alkalmazni a legújabb szoftvereket és hardvereket.

Az is kétséges, hogy az Internet technológiáinak exponenciális fejlődése valóban a felhasználók (az emberiség) hasznát szolgálja-e. Sajnos ez pillanatnyilag még nem dönthető el. Mindenesetre ezek a folyamatok némileg ijesztőek is lehetnek..

Szerencsésnek, vagy egyenesen törvényszerűnek mondható, hogy a szabad szoftver mozgalmak kifejlődése egybe esik az Internet robbanásával. Az informatika használatának ilyen ugrásszerű növekedés sok tényező egyidejű jelenlétéből következett be. Valószínűsíthető, hogy az Internet nem fejlődött volna ilyen gyorsan, ha minden szoftver kereskedelmi cégek terméke lenne, hiszen pl. a szerverek kb. 58 %-a ingyenes szoftvert használ.

Az Internet a UN*X alapú rendszerekből fejlődött ki. A szabad szoftverek pedig az Internet nélkül nem tudtak volna létrejönni. A Linux legkézenfekvőbb felhasználási területe ezért pontosan az Internet.

Természetesen az új technológiákat fel is kell tudni használnunk, ehhez pedig (ön)képzés, oktatás szükséges. Továbbá fontos, ki kell emelnem, hogy ez a rendszer csupán egy a sok jó szabad szoftverre épülő rendszer közül. Végeredményben a legtöbb, itt bemutatott program, megtalálható a többi szabad szoftveres operációs rendszerben is, ezért nemcsak a RedHat-osok vehetik hasznát ennek az írásnak.

A cél az, hogy a szabad és ingyenes szoftverek minél szélesebb körben elterjedjenek, ezzel ellensúlyozva az Interneten uralkodni próbáló óriáscégeket, továbbá lehetővé kell tenni mindenkinek, hogy kevés befektetéssel részese legyen az Online kereskedelemnek, az E-Bussines-nek, az Internetnek.

Legyen az magánszemély, oktatási, állami intézmény, vagy profit-orientált cég, mindenki jól jár a szabad szoftverekkel, hiszen “olcsó” hardver segítségével és ingyenes szoftverekkel saját maga által alakítható belépőt kap az új világba.


Next: Irodalomjegyzék Up: Tartalomjegyzék Previous: Linux a vállalati szférában   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.