Next: Összefoglalás Up: Tartalomjegyzék Previous: Statisztikák az APACHE felhasználásáról   Tartalomjegyzék


Linux a vállalati szférában

(www.infopen.hu cikk Kósa Attilától)

A számítástechnika világában egyre gyakrabban merül fel a Linux név. Szinte minden nap jelennek meg hírek, amelyek dicsérik, és arról tájékoztatnak, hogy milyen nagy cégek csatlakoztak a "Linux mozgalomhoz". De arról nem olvashatunk (hallhatunk) a médiákban, hogy tulajdonképpen mire is használják ezt az operációs rendszert. Sokáig tartotta (talán még most is tartja) magát a nézet, hogy otthoni játékszernek kitűnő, de ipari környezetben, igazi munkára nem alkalmas. Ennek az is lehet az oka, hogy a cégek büszkén hirdetik, ha valamilyen "pénzes" operációs rendszert használnak, de nem dicsekszenek azzal, ha valamilyen nyílt forráskódú (ingyenes) rendszert használnak. Reméljük, hogy a cikk segít feloldani a magyar cégek félénkségét ezen a téren.

Ezt a tartózkodást külföldön már leküzdötték, nem tartják "szégyennek", ha Linuxot használnak. Egészen nagy cégek is önként bevallják, hogy ahhoz az egyre népesebb táborhoz tartoznak, amely Linuxot használ. Például: NASA, Boeing Company, Cisco Systems Inc., Corel Computer Corp., Mercedes-Benz AG, Sony Electronics Inc., Editions O'Reilly, United States Postal Service, Netscape Communication Corp., United States Army Publishing Agency.

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy Magyarországon mennyire elterjedt a Linux használata, az egyes cégek milyen feladatokat bíznak rá. Ezért elkezdtünk egy felmérést, amely önkéntes adatszolgáltatásra épül. Felvettük a kapcsolatot különböző cégekkel, és ennek az eredményéből látható most egy válogatás. A anyag folyamatos bővülését a weben is nyomon követhetik az érdeklődők, de azt időről időre a nyomtatott Infopen magazinban is közreadjuk.

Fornax Rt.

A http://www.fornax-monitor.hu/ címen lévő szervert 2 darab 550 MHz-es Pentium III-as processzor hajtja, a rendszernek és az adatoknak 2 darab 8 GB-os Ultra66-os merevlemez ad helyet. A másik Web-szerver egy Sun4U, u1 147 MHz-es processzorral, 128 MB RAM-mal és 2 darab, 4 GB-os SCSI2-es merevlemezzel felszerelve. A szerverek forgalma: napi átlagban 7.500 látogató, ez havonta kb. 200.000 érdeklődőt jelent. Ez adatforgalomban havi 60 GB-ot, találati számban (hit) kb. 220.000-t jelent. A gépek nagyon jól skálázhatók, terhelésük csúcsidőben 70-75%. A hardvermeghibásodás miatti kiesés elhanyagolható, évi 1-2 esetben fordul elő.

Oracle adatbázisszervert is használnak a cégnél. Régebben az iBCS2 emuláció segítségével futtatták a 7.1.3-as verziót, ma viszont a 8.1.5-ös Linuxos változatot alkalmazzák. A használt adatbázis mérete nagyjából 1,2 GB, tőzsdei adatokat tartalmaz.

Az adatok mentését is Linuxon oldották meg a multiplatformos rendszerben. Az Amanda nevű backup rendszer egy HP DAT24-esre, DDS2 kazettákra menti automatikusan 6-7 gép anyagát, amelyek között van Sun Solaris, Windows NT, Linux, sőt régebben SCO Unix is.

A Debian disztribúciót preferálják.

TVNET Kft.

Compaq Proliant szerver, 733 MHz-es Pentium III-as processzorral, 2 darab 18 GB-os SCSI merevlemez RAID vezérlővel és 256 MB RAM - ezen fut a http://www.tvnet.hu/ címen elérhető Web-szerver. Tervbe van véve egy új, erősebb gép beszerzése: 833 MHz-es Pentium III processzorral és 6 darab 9 GB-os merevlemezzel, amelyek RAID5-be kötve fognak használni. Ez lesz az új intranet-szerver, és ezen fog futni a levelező- és az adatbáziskezelő-szerver is.

A jelenlegi intranet-szerveren (333 MHz-es Celeron, 192 MB RAM-mal) egyszerre fut a Sybase SQLanywhere és a PostgreSQL adatbáziskezelő-szerver. Az egyik a számlázásért felelős, a másik a szolgáltatás iránt érdeklődőket tartja nyilván. A Sybase-hez csak windowsos kliensek vannak, a PostgreSQL-t az Apache/PHP3 párosításon keresztül érik el a kliensek. (A Sybase-hez is lehetséges PHP3-as felületet készíteni, mert létezik hozzá odbclib.) Ez a szerver fájlszerverként is elérhető kétféle módon: a SaMBa csomag és nfs segítségével - kb. 30 felhasználót szolgál ki eképpen. Ez a gép bonyolítja a levelezést is.

A hálózatmenedzsmentben is szerepet kapott a Linux, snmp felhasználásával.

Kisebb feladatokra is Linuxot alkalmaznak, például irc, news-, ftp- és DNS-szerver.

A RedHat disztribúciót preferálják.

A Sybase-es klienseken, a menedzserek és marketingesek gépein kívül nincs Microsoft alapú szoftver az egész rendszerben.

Dunaferr Távközlési Intézet

Egy 200 MHz-es Pentium MMX, 32 MB RAM, 1 darab 1,2 GB-os és 1 darab 2,1 GB-os IDE merevlemez biztosítja a helyet az operációs rendszernek és az alkalmazásoknak. A hálózati kapcsolatot egy 3c509-es hálózati kártya teremti meg. Erre a gépre a következő feladatokat bízták rá: intranet telefonkönyv, egy UNIX-alapú telefonközpont számlaarchiválása (ftp-vel mirrorozás) és ftp-csere. A telefonkönyv Apache és PHP3 segítségével lett megoldva, az ftp-szerveri feladatot a proftpd csomag látja el.

Egy Suse Linux kezeli az ALCATEL telefonközpont hangpostáját.

A Debian disztribúciót preferálják.

Westel Rádiótelefon Kft.

Fujitsu Siemens, Digital Compaq gépeket használnak Linux futtatására - teljes internetszolgáltatást nyújtanak kb. 1000 felhasználónak.

A megoldásra használt szoftverek: levelezés - exim, sendmail, imapd, imp, Web-szerver - Apache; ftp-szerver - proftpd; proxy-szerver - squid; adatbáziskezelés - PostgreSQL; ssh - open-SSH. Saját fejlesztésű szkripteket használnak a szolgáltatások és szoftverek futásának ellenőrzésére, hiba esetén ezek figyelmeztető jelet képesek küldeni a meghatározott szakembereknek - sms-ben.

A 0660 sms rendszerét is Linuxon valósították meg.

Terveik között szerepel ISDN behívó router összeállítása.

A Debian disztribúciót preferálják.

Philos Laboratories Kft.

166 MHz-es Pentiumtól kezdődően, 600 MHz-es Athlonig terjed a Linuxot futtató számítógépek skálája a cégnél. A rábízott feladatok: fájlszerver - SaMBa, nfs; Web-szerver - Apache; levelező-szerver - sendmail; ftp-szerver - wu-ftpd. A Linuxos gépek és a 40 felhasználó adminisztrálása NIS segítségével történik. A cég profilja miatt - játékszoftver-fejlesztés - használnak még fordítószervert, és a GNATS hibakövető rendszert (bug tracking system).

A Debian disztribúciót preferálják.

Budapesti Műszaki Főiskola

2 darab 366 MHz-es Celeron processzor, 512 MB RAM és kb. 100 GB SCSI merevlemez található abban a gépben, amely az ftp://ftp.fsn.hu/ címen lévő ftp-szervert futtatja. A megvalósításhoz a proftpd nevű szoftvert használják. A gépet rsync szolgáltatással is el lehet érni, valamint fut rajta egy Web-szerver is - webfsd. Nagy adatforgalmat bonyolít le a gép, napi 150-230 GB, ez havonta kb. 5 TB! Régebben, amikor csak 160 MB RAM volt a gépben akkor is előfordult, hogy 350 felhasználó egyszerre használta a gépet. Ilyenkor kb. 120 MB swap-pet hasznalt aktívan, és a 100-150-es load-ot is elérte a terhelés. A memóriabővítés óta a load-ot sikerült 2 környékén tartani.

A Debian disztribúciót preferálják.

Medicontur Kft.

486DX4-120 MHz-es processzor, 16 MB RAM, 1 GB merevlemez az "otthona" annak a Linuxnak, amelyet levelezésre, és Internet gatewayként használnak egy ISDN vonalon keresztül. Az erre az "aprócska" gépre bízott feladatok a következők: belső web-szerver - Roxen Challenger; SQL-szerver - MySQL; LDAP-szerver - OpenLDAP; ftp-szerver - proftpd; tűzfal - ipfwadm; fájlszerver - SaMBa; levelező-szerver - sendmail (amely az Amavis víruskeresőt használva biztosítja a beérkező levelek vírusmentesítését); és még a telefonbeszélgetések időtartamát is rögzíti az ISDN vonalon keresztül. Körülbelül 15 felhasználót szolgál ki.

SZTAKI

2000. március 6-án átadták Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépét. A SZTAKI-ban 28 PC-t kapcsoltak össze 100 megabites gyorsaságú hálózattal, így a szuperszámítógépek árának töredékéért közel 30 ezer megaflopsra tudták emelni a gépek összteljesítményét. A klaszter jellemzői: teljes memóriakapacitás: 3,84 GB; teljes merevlemez-kapacitás: 290 GB; hálózati áteresztőképesség: 34 Gbps; csúcssebesség: 30 Gflop. A gépek műszaki jellemzői (amelyekből a klaszter áll): DELL Precision 410M munkaállomás, 2 db Intel Pentium III 500 MHz-es processzor, 128 MB ECC SDRAM, 9,1 GB Ultra2 SCSI merevlemez, 100 Mbit-es Ethernet hálózati kártya, 3D gyorsító videókártya, 32 MB RAM-mal, 40-szeres sebességű SCSI CD-ROM olvasó, 15" DELL monitor. A hálózat 100 Mbit-es Ethernet, 48 portos Cisco 100 Mbit-es Ethernet kapcsolóval (full duplex, 24 Gbps). Többféleképpen lehet elérni a klasztert: sok felhasználó számára garantál legalább egy munkaállomást; sok munkaállomást biztosít néhány felhasználó számára.

A SZTAKI eddig a Paksi Atomerőmű Rt.-vel és az Országos Meterológiai Szolgálattal tárgyalt már az együttműködés lehetőségeiről, de várják a szupergyors program felhasználása iránt érdeklődő nagyobb vállalatok érdeklődését is. Alkalmazási területeik: univerzum vizsgálata, atomerőmű-blokkok működésének modellezése, meteorológiai előrejelzések, szemcsés anyagok keverése és szétválasztása, kémiai technológiai alkalmazások, anyagtani vizsgálatok, környezetvédelem.

A klaszter operációs rendszere Red Hat Linux 6.1.

Összefoglalás

Egy informatikai rendszer komponensekből épül fel, melyeknek együtt kell működniük egymással. A kompatibilitás megvalósítása nagyon nehéz, szinte lehetetlen feladat - különösen több gyártó esetén. Kivéve, ha a megoldás nyílt szabványokon alapul, és könnyű az átalakítása, testreszabása. Az látható a válogatásból, hogy leggyakrabban az olyan feladatok kerülnek át Linuxra, amelyek nyílt szabványokon alapszanak.

A döntésben, miszerint Linuxot használnak más rendszer helyett, elsősorban a rendszer stabilitása, megbízhatósága játszott főszerepet, az ingyenessége csak "hab volt a tortán".

A példák azt mutatják, hogy az egymásra kölcsönösen támaszkodó kommerciális és nyílt forráskódú szoftverek révén jól működő üzleti informatikát lehet kialakítani.

1. táblázat Összefoglalás a cégek rendszereiről

Cég/Intézmény

Alkalmazás

Méret

Hardver

Szoftver

Budapesti Műszaki Főiskola

Ftp szerver

max. 400 user

dual Celeron366, 512 MB RAM, 100 GB SCSI merevlemez

Debian - wu-ftpd

Bábolna Rt.

Nyomtatószerver, Intranet-szerver, Internet szerver, tűzfal, web-szerver, proxy-szerver, dns szerver, munkaállomás

300-500 user

486DX2-66-tól Pentium III 550 MHz-ig

Debian - Apache, PHP3, PostgreSQL, squid, qmail, sqwebmail, SaMBa, Mars NWE, Objectmanager, TkIned, mrtg, netsaint

Westel Rádiótelefon Kft.

Internet-szolgáltatás

~1000 user

Fujitsu Siemens, Digital Compaq gépek

Debian - exim, sendmail, Apache, pro-ftpd, imp, open-SSH, squid, PostgreSQL

TVNET Kft.

Intranet-szerver, adatbáziskezelés, news-szerver, irc-szerver, dns-szerver, web-szerver, ftp-szerver

az Intranet-szerveren ~30 user

Compaq Proliant Pentium III 733 MHz, 256 MB RAM, 2x18 GB SCSI merevlemez RAID-vezérlővel

PostgreSQL, mysql, PHP3, Sybase SQLanywhere, Apache

Fornax Rt.

Adatbáziskezelés, levelezés, faxolás, fájlszerver, web-szerver, backup

~7500 látogató a web-szerveren naponta

Sun4U 128 MB RAM, 2x4 GB SCSI2 merevlemez - web-szerver; duál Pentium III 550 MHz, 2x8 GB ultraATA merevlemez - http://www.fornax-monitor.hu/

Oracle 8, sendmail, SaMBa, Apache, StarOffice, StarSchedule, tőzsdei hírszolgáltató alkalmazás, Amanda backup rendszer

Dunaferr Távközlési Intézet

intranet telefonkönyv, telefonközpont számlaarchiválás, ftp-szerver, fájlszerver, nyomtató-szerver

~10 user

Pentium 200 MMX, 32 MB RAM, 1,2 GB és 2,1 GB merevlemez, 3c509 hálózati kártya

Apache, PHP, MySQL, mirror, proftpd, SaMBa, lprng

Medicontur Kft.

internet gateway, web-szerver, sql-szerver, ldap-szerver, ftp-szerver, tűzfal, fájlszerver, levelező-szerver,vírusirtó

15 user

486DX4-120, 16 MB RAM, 1 GB merevlemez

Roxen Challenger, MySQL, OpenLDAP, proftpd, ipfwadm, SaMBa, sendmail, Amavis

 


Next: Összefoglalás Up: Tartalomjegyzék Previous: Statisztikák az APACHE felhasználásáról   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.