Indítás, leállítás, használat

Tegyük fel, telepítetted a Linuxot. Engedélyezheted, hogy alapesetben a grafikus felület induljon és azon keresztül jelentkezz be, de a "klasszikus" indulás karakteres üzemmódban történik. Bekapcsolod a gépet, majd bootolás után a következő jelenik meg (beállítástól függően lehetnek eltérések):

Red Hat Linux Release 7.0 (Guinness)
Kernel 2.2.16-22 on an i686

Localhost login: _


Először meg kell adni az azonosítódat, ha nem hoztál még létre felhasználót, először root -ként lépj be, majd írd be a jelszavad. Nyomj ENTER -t, ezzel a bejelentkezés kész. Használhatod a rendszert.

Localhost login: real
Password:
Last login: Fri Apr 6 13:20:23 on :0
[real@localhost real]$ _


Használat után, ha másik felhasználó akarja használni a rendszert, akkor előbb ki kell jelentkezned, majd a másik felhasználó bejelntkezhet. A kijelentkezés a logout parancs begépelésével történik. Ha nem fogja más utánad használni a gépet, akkor le kell állítanod a shutdown -h now parancs begépelésével. Ezután a rendszer leállítja magát, ha ATX -es a géped persze automatikusan kikapcsolja az áramot, ha nem, a Power down felirat megjelenése után kikapcsolhatod.

Most egy érdekes rész jön, ugyanis a Linux ún.: több szálon futó op rendszer. Egyszerre több program indítható, és azokat tök külön tudja futtatni, ha egyet kilövünk, nem rántja magával a rendszert vagy a többi programot - a technikai megvalósítást a howto -kban elolvashatod. Ezt a több szálon futást karakteres üzemmódban a virtuális konzolokkal érheted el. A gép bekapcsolása után az Alt+F1, Alt+F2 ... Alt+F6 billentyű-kombinációkkal tudsz váltani közöttük. Mindegyiken egyénileg be kell jelentkezni és logoutolni.

Ha grafikus felületet használsz, akkor is van lehetőség a konzolok használatára, de mivel az Alt billentyű a rendszernek fenn van tartva, ezért a grafikus felületből az Alt+Ctrl+F1 ... Alt+Ctrl+F6 tudsz átlépni a használni kívánt konzolra. A grafikus felülethez való visszatéréshez használd az Alt+Ctrl+F7 billentyű-kombinációt.

Főbb parancsok:

ls - megjeleníti a fájlok és könyvtárak nevét. További lehetőségként a fájlméret, a hozzátartozó engedélyek, a fájl tulajdonosai is megjeleníthetők. Rekurzív módon a teljes könyvtárfa is lekérdezhető.
cd - paraméter nélkül előírva a home könyvtárat aktuális könyvtárnak jelöli ki. Paraméterrel írva az adott könytárt jelöli ki.
cp - az előírt fájlokat az egyik könyvtárból a másikba, vagy másik fájlba másolja. További opcióként rekurzív módon a teljes könyvtárfa másolását is lehetővé teszi.
mv - a fájlrendszeren belül áthelyezi vagy átnevezi a fájlt illetve a könyvtárat.
rm - törli a fájlt. További opcióként a teljes könyvtárfa törlését is lehetővé teszi rekurzív módon.
mkdir - új könyvtárat hoz létre.
rmdir - törli az üres könyvtárat.
more - a szövegfájl tartalmát oldalról oldalra haladva megjeleníti a konzolon. További lehetőségként karaktersorozatok keresését is lehetővé teszi a fájlban.
passwd - a felhasználó jelszavának módosítását teszi lehetővé.
adduser - (root -ként) új felhasználót hozunk létre.
ps - felsorolja az összes futó processzt az azonosítójukkal együtt.

Ez csak ízelítő, a howto -kban bővebben olvashatsz erről. Ha nagyon macerás áttérned a copy -ról a cp -re, vagy egyéb megfontolásból valaki a jó öreg DOS parancsokkal akar manipulálni, semmi gond, az MTOOLS csomag felrakása után ugyanúgy beírhatja hogy dir, mintha nem is Linux alatt lenne. A DOSEMU és FREEDOS csomagokkal pedig egyenesen a paradicsomban érezheti magát! : )) Íme:

Dosemuval a kánaánba... : )

Akinek ez kevés, annak ott a WINE (WINdows Emulation) program, amivel egy FAT típusú partíción lévő windows -os programot lehet futtatni Linux alatt. Többet erről a wine howto -ban olvashatsz.

WINE - ha valakinek mégis kellene... ; )

Egy program futtatásához elég begépelni a nevét (bizonyos esetekben, a program neve elé ./ -t /egy pontot és egy per jelet/ kell tenni). A bejelntkezés után, ha például a Midnight Commandert szeretnénk használni, elég begépelni hogy mc, nyomni egy ENTER -t, és...

Az egyik (legtöbbet használt) Norton Commander utánzat - naggggyon jó!

Vissza az előző oldalra
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem