Pár szó a biztonságról

Egy hír a legutóbbi (2001. április) CHIP magazinból:

"OpenHack III - Nem sikerült feltörni
A január utolsó két hetében megrendezett OpenHack III bajnokságon a résztvevőknek egy jól összeállított védelmi rendszerrel felvértezett számítógépre kellett volna bejutniuk. A Linux-alapú PitBull Intrusion Prevention System nevű rendszert az Argus System Group fejlesztette. A közel 200 ezer csapat összesen 5,25 milliószor próbálkozott, mégsem sikerült senkinek feltörnie a védelmet. Így a 91 190 dolláros díjat a rendszer kifejlesztői között osztották szét.

http://www.argus-systems.com - http://www.openhack.com"

Gondolom, ehhez nem kell többet hozzátennem. ; )

A Linux, mivel alapvetően hálózati operációs rendszer (fejlődésének meghatározó eleme az internet), tulajdonképpen minden típusú, fajtájú és méretű hálózatot, hálózati elemet, szabványt, protokollt támogat, és ezért hálózatos használatra kiválóan alkalmas.

Később láthatod, hogy a Linux indulásakor be kell jelentkezni. Minden felhasználónak van egy azonosítója és jelszava, amivel használhatja a rendszer (a rendszergazda - root - által meghatározott) erőforrásait. Minden felhasználónak van egy külön alkönyvtára a /home könyvtárban, ahol a személyes fájlokat tárolhatja. Annak érdekében, hogy a rendszer fájljait a nemkívánatos hozzáférésektől védeni lehessen, a Linux a fájlokhoz tartozó engedélyeket minden egyes fájlhoz külön tárolja. Így a hozzáférés a saját tulajdonosra is korlátozható. Ha mint rendszergazda lépünk be, és valóban csak a rendszer adminisztrálására használjuk, az alkalmazások futtatásához pedig mint felhasználó lépünk be, nem történik probléma, mert nem tudjuk törölni vagy egyéb módon tönkretenni a lényeges fájlokat, alkalmazásokat.

Többek között a fentiek miatt nem nagyon létezik Linuxra vírus, mert sokat nem tudna csinálni, terjedni pedig talán egyáltalán nem. Persze, a saját cuccait bárki képes tönkretenni, és lehet írni egy "rm *.*" (a DOS -ban járatosak kedvéért: del *.*) típusú scriptet amit a stupid user lefuttathat, mert a haverjától kapta, hogy "ezt nézd meg"... Lehet. De nem valószínű. Természetesen az ördög sohasem alszik, Linuxra is létezik víruskereső és különböző védelmi rendszerek.

Linuxos víruskereső

Linuxot használva megszűnnek a Netscape-konkurrens (nem csak magára a programra gondolok hanem a készítőjére is) hibái miatti bajok, gondolok itt a Melissa, I Love You és társaira.

Mégvalami, én nem olyan régóta, 1997 óta használok Linuxot. Akkor még inkább csak kísérletképpen, de a lényeg, hogy lefagyást talán csak két esetben tapasztaltam, de szerintem azok is a saját hibáim miatt történtek. Véleményem szerint, egy normális hardveren, normálisan feltelepített és beállított rendszer, rendesen használva nem tud kernel-összeomlást okozni. Létezhet, persze, főleg rendszergazdaként 1 perc alatt darabokra szaggathatod a cuccost. Még annyit, hogy lehetnek programhibák, és előfordulhat hogy lefagy/meghal egy program, de az igazi multitasking technika miatt a többi programot és magát a rendszert nem rántja magával.

Összefoglalva, a Linux egy valóban nagyon biztonságos rendszer.

Vissza az előző oldalra
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem