Disztribúciók és támogatás

Mivel a Linux szabadon hozzáférhető szoftver, a világ számos pontján egyidőben fejlesztik, nem létezik olyan hivatalos Linux telepítőcsomag, amely a szoftverhez rendelkezésre álló összes csomagot tartalmazná. A Linux ingyen van, vannak különböző FTP szerverek illetve mirror -ok, ahonnan ingyenesen letölthető. Azonban (egyrészt a letöltési nehézségek miatt) számos szoftverfejlesztő létezik, aki saját, egyénileg összeállított programcsomagokat ajánl. Ezek a Linux kernelt (magját), a telepítőprogramot valamint egyéb segédprogramokat és alkalmazásokat tartalmazzák. Az ilyen csomagot a Linux terjesztett változatának, vagy Linux disztribúciónak nevezzük. (Stefan Storbel - Thomas Uhl, LINUX c. könyve)

Ugrás a Mandrake honlapjára Ugrás a RedHat honlapjára
Ugrás a SuSE magyarországi honlapjára
Kezdőknek ajánlott disztribúciók

Egy Linux ismertető azzal kezdődik, hogy "A Linux valóban megfelel neked?". Nos, ez tényleg így van, mert mint később láthatod az utóbbi időben elterjedt pofonegyszerű telepítés a grafikus felületen történő "varázslós" beállítások ellenére azért mégiscsak Linux, előfordulhat, hogy bele kell nyúlni kicsit a rendszerbe***. A támogatásról csak annyit, hogy épp' a napokban jelent meg az új SuSE Linux 7.1, teljesen magyar nyelven (Ma - 2001. április 10. - kap 7 db CD -t, két magyar és két angol nyelvű kézikönyvet, valamint 90 napos ingyenes telepítési segítséget a SuSE magyarországi irodától).

Hallottál már a Linux Expo -ról... ; )

Ugrás a Linuxvilág honlapjára

Talán ezen az oldalon érdemes megemlíteni, hogy létezik egy Linuxvilág c. magazin is, akit komolyabban érdekel érdemes megvásárolnia, nem csak a Linux-szal, hanem szinte bármivel kapcsolatban mivel bődületes mennyiségű hír és adat van benne a hálózatokról, protokollokról, újdonságokról, hardver-szoftverről...Néhány link, ami még a hasznodat szolgálhatja:

http://www.linux.hu

http://www.freeside.elte.hu/~tarby/lsupplst.html

http://www.mlf.linux.rulez.org

Ha kérdésed, problémád van, fordulj bátran a linux-kezdő fórumhoz. Ez egy jó levelezőlista, ha nincs is kérdésed érdemes olvasgatni, mert itt is sok érdekességet, újdonságot megtudhat az ember.

http://mlf.linux.rulez.org/mailman/listinfo/linux-kezdo


Vissza az előző oldalra
Vissza


Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem

*** Számtalan disztribúció létezik, van amelyiket nem grafikus felületen keresztül kell telepíteni, vagy nem "általános használatra" szánták, mint pl. a Debiant. Itt elsősorban olyan hazánkban elérhető és alapvetően elterjedt disztribúciókra gondoltam, amiket kezdőknek ajánlanak.