A Linux története

Linus Torvalds úr

A Linux egy Intel processzorokra készített és ingyenesen hozzáférhető UNIX rendszer. A rendszert egy fiatal finn egyetemista, Linus Torvalds fejlesztette ki, távolról sem azzal a céllal, hogy egy minden igényt kielégítő operációs rendszert hozzon létre. A Linux fejlesztésének történetében külön érdekesség, hogy magát a fejlesztési folyamatot semmilyen szigorú szervezet nem irányította (ez nem jelent kaotikus állapotokat, mert Linus Torvalds fenntartotta/tarja magának a jogot, hogy a hivatalosan terjesztett rendszermagba csak az ő engedélyével kerülhet be bármi, ezzel szavatolva a minőséget). Ehelyett lelkes és önkéntes Internet felhasználók - gyakran professzionális szoftverfejlesztő-szakemberek, vagy nagy intézmények alkalmazottai - szabad idejüket felhasználva fejlesztéseikkel és javaslataikkal "vitték a témát". (Stefan Storbel - Thomas Uhl, LINUX c. könyve) Kiegészítésem: az Intel -en kívül más architektúrára is elkészítették.

A saját nézőpontom

Korábban sokan azért idegenkedtek ettől a rendszertől, mert a telepítés, beállítás és a használat körülményes volt. Igen, bizonyos szinten még ma is az, és szerintem ez alá a szint alá kár volna lemenni, mert akkor a Linux méltán híres biztonsága szenvedne csorbát. Látni fogod, ezt a rendszert valóban egyszerű telepíteni, aki windows-t tud, az Linuxot is (legalábbis ezt tuti). A beállítások is nagyon egyszerűek "varázslós" típusúak lettek, mindenféle automatikus keresővel látták el őket.

Az utóbbi időben készített (általában felhasználói) programokat pedig nagyon könnyű installálni, később láthatod, van egy setup (vagy más nevű, de installációs) fájl, rákattintasz és ott is egy "varázsló" végigvezet a beállításoktól a kész, használható programig.

Egyre több játék átirata is működik Linuxon, és itt most nem csak Quake III -ra vagy az Unreal -re gondolok... tudod miért van? Mert az utóbbi időben rengeteg ember foglalkozik Linux-szal, és a gépén ott van mint első-második operációs rendszer. És egyszer elérkezhet egy "robbanás", amikor az egyiket le fogja törölni. Nem biztos, persze, csak ezt gondolom, mert én ugyanígy vagyok vele, főleg azóta, mióta a windows alatt készített dokumentumaimat kényelmesen használhatom Linuxon is.

Mikor valaki felrakja magának a Linuxot, "nem látja" hogy mennyivel stabilabb és biztonságosabb lett a gépe, csak azt látja, hogy jajj, nem működik ez+az, máshogy kell menteni, hol vannak a "Dokumentumaim"... Igen, hát a Linux helyből nem úgy használható mint a windows, hiszen ez alapvetően nem desktop, hanem hálózati típusú rendszer. És az utóbbi időszak hihetetlen mértékű fejlesztése, a czuccos egyszerűsödése, "desktoposodása" ellenére bizony nem mindenkinek javasolom ezt a rendszert, annál is inkább, mert egyszerűen nem mindenkinek való. Van akinek ez fontos, van akinek az. Nekem az, hogy bekapcsolom a gépet, és "nyugodtan" dolgozok, internetezek, nem beszélve arról hogy az egész ingyen van, az alaprendszertől kezdve a profi programokig (természetesen, erre is léteznek fizetős programok).

Mindemellett megmaradt a profizmus benne, teljesen szabadon és korlátok nélkül alakítható, az alaprendszert egy 386 -os gépre is lehet telepíteni (a korlátaival együtt, például felejtsd el a grafikus felületet), és a működése miatt hálózati kiszolgálónak, útvonalválasztónak, tűzfalnak is 100% -ig megfelel.

Ennyi.

A RedHat Linux ingyen letölthető az FTP szerverekről (javaslom a redhat oldaláról indulj), de a lassú, időigényes és drága modemes letöltés helyett meg is vásárolható egy disztribútornál (pár magyarországi cím: Software Station - linux.bolt.hu Gemofis Kft. - http://www.gemofis.hu Keszo Kft. - http://www.keszo.hu KimSoft '99 Kft. - http://www.kimsoft.hu)

Ne félj a pingvinektől!Kilépés

Ugrás a következő oldalra
Tovább

StarOffice -szal készítettem