.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A biztonsági mentések fontossága

Az adatok értékesek. Időbe és erőfeszítésbe telhet újra létrehozásuk, ami pénzbe, de lagalábbis személyes fájdalomba és könnyekbe kerülhet. Néha pedig lehetetlen az újra létrehozás, mint pl. mérési eredmények esetén. Nyilvánvaló, hogy ez ellen védekezni kell.

Sok alapvető ok van, ami adatvesztéshez vezethet: hardver hibák, programozási hibák, emberi tévedés vagy szándékos károkozás, természeti katasztrófák. Habár a mai hardverelemek eléggé megbízhatóak, mégis előfordul (igaz, ritkán), hogy látszólag teljesen maguktól hibáznak. A legkritikusabb rész a merevlemez, mivel az adatbiztosága attól függ, hogy tudja megőrizni a felületén a kis mágnesezett területeket egy olyan világban, amely tele van elektromágneses zajokkal. A szoftverek megbízhatósága sem feltétlen javul. Az emberek pedig nagyon megbízhatatlanok; egyrészt hibázhatnak, másrészt rosszindulatúak lehetnek, és szándékosan rongálhatják az adatokat. A természet ugyan nem gonosz, de néha tönkreteheti adatainkat. Egyétalán az a csoda, hogy valami működik.

A biztonsági mentés (backup) egyik módja az adatokba befektetett munkánk védelmének. Ha az adatokról több másolatunk is van, nem számít, ha az egyik elvész, a költség csak a visszaállítás folyamatánál jelentkezik.

Fontos, hogy a mentéseket tökéletesen végezzük. Mint minden más a fizikai világban, a mentések is hibáznak előbb vagy utóbb. A mentések helyes folyamatának része az ellenőrzésük, hisz nyilván nem akarod, hogy a mentéseid ne működjenek.10.1 Hogy a baj még nagyobb legyen, a mentés közben is történhet baleset, így ha csak egy mentési adathordozód volt, az is sérülhet, és ott maradsz egy kemény munka hamvai között.10.2 Vagy a visszaállításkor veheted észre, hogy elfelejtettél elmenteni valami fontosat, mondjuk a felhasználói adatbázist egy 15000 felhasználós gépen. A legjobb az, mikor a mentés működne, de a visszaállításra használható szalagos egység épp használhatatlan.

A mentésekre legjobban illő szó a tudathasadás.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)