.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Egy felhasználó létrehozása

A Linux kernel maga egyszerű számokként kezeli a felhasználókat. Mindegyik felhasználót egy egyedi egész szám, az ún. felhasználói azonosító (user id vagy uid) azonosít, mivel a számítógép gyorsabban és könnyebben kezeli a számokat, mint a szöveges meghatározásokat. A kernelen kívül létezik egy adatbázis, mely egy szöveges nevet, a felhasználói névet hozzákapcsolja egy felhasználói azonosítóhoz. Az adatbázis még más információkat is tartalmaz.

Egy felhasználó létrehozásához a felhasználó személyről információkat kell bevinni az adatbázisba és egy home könyvtárat kell létrehozni számára, ahol saját fájljait tárolhatja. Szükséges lehet még némi alapképzés az új felhasználó számára, és egy megfelelően beállított induló környezet létrehozása is.

A legtöbb Linux terjesztésben található program a számlák létrehozására. Több ilyen létezik. Két (viszonylag általánosan ismert) parancssori program, melyek egymásnak alternatívái az adduser  és a useradd ; de léteznek grafikus felületű (GUI) programok is. Bármelyik programot is használjuk, kevés, jóformán semennyi munkát kell végeznünk ''puszta kézzel''. Mégha a részletek tekervényesek is, ezek a programok csupa magától értetődő dolgot művelnek. A 9.2.4. fejezet leírja, hogy kell mindezt kézzel végrehajtani. 
[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)