.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A gyökér fájlrendszer

A gyökér fájlrendszernek általában kis méretűnek kell lennie, mivel a kritikus fájlokat tartalmazza, és egy kicsi, ritkán módosított fájlrendszernek jobb esélye van a sérülések elkerülésére. Egy sérült gyökér fájlrendszer általában azt jelenti, hogy a rendszer nem képes boot-olni, csak különleges segítséggel (pl. floppiról), és ezt nem érdemes kockáztatni.

A gyökérkönyvtár (/ ) általában nem tartalmaz fájlokat, legfeljebb a rendszer statndard boot image fájlját, melynek szokásos neve /vmlinuz . A további fájlok a következő könyvtárakban vannak:

/bin 
A boot-olás során szükséges parancsok, melyeket (a boot-olás után) a felhasználók is használni fognak.

/sbin 
Ugyanaz, mint /bin , de az ebben levő parancsokat nem a normál felhasználóknak szánták, habár néha szükségük lehet rá (ha van rá engedélyük).

/etc 
Gépspecifikus konfigurációs fájlok.

/root 
A root felhasználó home könvytára.

/lib 
Osztott könyvtárak a gyökér fájlrendszer programjaihoz.

/lib/modules 
Betölthető kernel modulok, különösen azok, melyek a rendszer felállásához (boot-oláshoz) szükségesek pl. egy baleset utáni helyreállításkor. (Pl. hálózati és fájlrendszer vezérlők.)

/dev 
Eszközfájlok.

/tmp 
Ideiglenes fájlok. A boot-olás után futó programoknak inkább a /var/tmp  használata ajánlott a /tmp  helyett, mivel az előző valószínűleg egy kisebb kapacitású lemezen van.

/boot 
A boot betöltő (bootstrap loader, mint pl. a LILO) által használt fájlok. A kernel image fájlok is gyakran itt vannak, nem a gyökérkönyvtárban. Ha több kernel image is van, a könyvtár gyorsan megnőhet, ezért jobb lehet külön fájlrendszerre rakni. Egy másik ok erre az, hogy így bebiztosíthatjuk, hogy a kernel image fájlok az IDE lemez első 1024 cilinderén vannak.

/mnt 
Csatlakozási pontok az ideiglenes csatlakozásokhoz. A programok nem várják el, hogy egy fájlrendszer legyen automatikusan csatlakoztatva a /mnt  alá. Az /mnt  felosztható egyéb alkönyvtárkra, pl. /mnt/dosa  lehet az MS-DOS formátumú floppik csatlakozási helye, /mnt/exta  pedig az ext2-es floppiké.

/proc , /usr , /var , /home 
A többi fájlrendszer csatlakozási pontjai. 
[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)