.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Bevezetés

Kezdetben a fájl alaktalan és tartalom nélküli vala;
és az üresség lebegett a bitek felett.
És a Szerző Ujjai lebegtek a billentyűzet felett.
És mondá a Szerző: ''Legyenek szavak'', és a levének szavak.Ez a kézikönyv, a Linux Rendszeradminisztrátorok kézikönyve, a rendszeradminisztrációt a Linux szempontjából ismerteti. Azon embereknek ajánlom, akik a semminél (azaz annál, hogy ''mi is az?'') csak egy kicsivel tudnak többet a rendszeradminisztrációról, de legalábbis a normális használatban gyakorlatuk van. Ez a kézikönyv nem mondja el --többek között-- azt sem, hogy kell a Linuxot installálni, erről az ''Installáció és kezdőlépések'' (Installation and Getting Started) szól. Lásd lejjeb a Linux kézikönyekről szóló részben.

A rendszeradminisztráció mindazon dolgok összessége, melyet valakinek meg kell csinálnia ahhoz, hogy egy számítógépes rendszert használható állapotban tartson. Ez tartalmazza a fájlok biztonsági mentését (illetve szükség esetén visszaállítását), új programok installálását, felhasználói engedélyek létrehozását és törlését, a fájlrendszerek épségének ellenőrzését, stb. Ha a számítógép mondjuk egy ház volna, a rendszeradminisztráiót karbantartásnak neveznénk, mely tartalmazza a takarítást, a törött ablakok javítását és más, hasonló dolgokat. A rendszeradminisztrációt azért nem karbantartásnak nevezik, mert túl egyszerűen hangzik.1.1

Ezen könyv szerkezete olyan, hogy a fejezetek jelentős része egymástól függetlenül használható, így ha mondjuk a biztonsági mentéskről akarsz információkhoz jutni, csak azt a fejezetet olvasd el.1.2 Ez remélhetőleg könnyebben használhatóvá teszi a könyvet, mint egy hivatkozási kézikönyv, és lehetővé teszi kis részek szükséglet szerinti olvasását az egész elolvasása helyett. Bár az is igaz, hogy ez a könyv elsősorban egy tankönyv, és csak szerencsés véletlen, ha egyben hivatkozási kézikönyv is.

Ezen kézikönyv nem arra van tervezve, hogy önmagában használják. A Linux dokumentációjának sok egyéb része szintén fontos a rendszeradminisztrátoroknak. Elvégre a rendszeradminisztrátor csak egy felhasználó különleges előjogokkal és kötelességekkel. Nagyon fontos forrás a kézikönyv lapok (manual pages) gyűjteménye, amelynek lapjait mindig célszerű olvasni, ha egy parancs nem ismerős.

Noha ez a könyv a Linuxról szól, általában használható lehet más UNIX alapú rendszerek esetén is. Sajnálatos módon azonban a UNIX egyes változatai közt akkora lehet az eltérés (különösen a rendszeradminisztráció tekintetében), hogy reménytelen minden változat lefedése. Még a Linux összes lehetőségének lefedése is bonyolult a fejlesztésének természete miatt.

Nincs egyetlen hivatalos Linux terjesztés (disztribúció), így különböző embereknek különbözhetnek a beállításaik és sok ember maga változtatja meg a beállításokat. Ez a könyv nem irányul egyetlen terjesztésre sem, habár személy szerint a Debian GNU/Linux rendszert használom csaknem kizárólagosan. Hacsak lehetséges, megpróbáltam rámutatni a különbségekre, és megmagyarázni több változatot.

Megpróbáltam megmagyarázni, hogyan működnek a dolgok, nemcsak egy ''öt egyszerű lépés'' jellegű receptet adni az egyes feladatokra. Ez azt jelenti, hogy sok információ szerepel itt, melyet nem szükséges mindenkinek tudni, de ezen részeket megjelöltem, és ezek átugorhatók, ha egy előre konfigurált rendszert használsz. Természetesen ha mindent elolvasol, azáltal jobban megérted a rendszert és ez a rendszeradminisztrációt élvezetesebbé teheti. 
[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)