.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Ha az óra elromlik

A Linux szoftver órája nem mindig pontos. A PC hardvere által generált periódikus időzítő megszakitás (timer interrupt) tartja mozgásban. Ha a rendszeren túl sok processz fut, ez megnyújthatja az időzítő megszakítás kiszolgálását és a szoftver óra elkezd késni. A hardver óra önállóan jár és általában pontosabb is. Amennyiben a számítógépedet elég gyarkan indítod újra (ez a legtöbb rendszer esetében ez annak köszönhető, hogy nem szerverek), az órája általában eléggé pontos marad.

Ha a hardver óráját szükséges beállítani, akkor általában a legegyszerűbb újraindítani a gépet és a BIOS setup kepernyőjén keresztül elvégezni azt. Ezzel elkerülhetjük valamennyi problémát, amelyet a rendszeridő változása okozhat. Ha a BIOS-on keresztüli beállítás nem választható, állítsd be az új időt a date , majd a clock  paranccsal (ebben a sorrendben), de készülj fel a rendszer újraindítására, ha a rendszer egyes részei különösen kezdenének viselkedni.

A hálózai számítógép (még akkor is, ha csak modemes kapcsolatról van szó) képes automatikusan ellenőrizni a saját óráját, összehasonlítva más számítógépek órájával. Amennyiben a másik számítógép tudja tartani a pontos időt, mindkét számítógép tartani fogja a pontos időt. Ez megtehető, használva az rdate  és a netdate  parancsokat. Minkét parancs egy távoli számítógép idejét ellenőrzi (a netdate  képes több különböző távoli számítógépet is kezelni) és a helyi számítógép idejét a távoli számítógép ideje alapján állítja be. Ezeket a parancsokat rendszeresen futatva, a számítógép olyan pontos időt fog mutatni, mint a távoli számítógép.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)