.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


Egyszerű biztonsági mentések

Az egyszerű biztonsági mentési séma az, hogy egyszer mindent lementünk, majd később már csak azokat a fájlokat, melyek az utolsó teljes mentés óta változtak. Az első mentés neve teljes mentés (full backup), a továbbiaké növekményes mentés (incremental backup). A teljes mentés gyakran sokkal munkaigényesebb, mint a növekményes, mivel ekkor több adatot kell kiírni, és ez esetleg nem fér el egyetlen szalagon vagy floppin. A növekményes mentésről való visszaállítás viszont sokkal több munkát vehet igénybe, mint egy teljes mentésről való. A visszaállítás optimalizálható, hogyha a legutolsó teljes mentés óta végzett összes változást mentjük el mindig. Ez több munkát igényel a mentésekkor, de a visszaállítás legrosszabb esetben is egy teljes és egy növekményes mentésből elkészülhet.

Ha minden nap mentést akarsz végezni, és hat szalagod van, az 1-es szalag használható az első teljes mentésre (mondjuk pénteken), a 2-5 szalagok a növekményes mentésekre (hétfőtől csütörtökig). Ezután elvégezhető egy teljes mentés a 6-os szalagra (második péntek) és a növekményeseket el lehet kezdeni a 2-5 sorszámúakkal. Nem érdemes az 1-es szalagon levő teljes mentést felülírni, amíg nincs kész az új teljes mentés, nehogy annak készítése közben történjék valami. A 6-osra való teljes mentés után az 1-eset valahol máshol érdemes tartani, hogy ha pl. tűz miatt a többi szalag elég, maradjon valami használható. Amikor a legközelebbi teljes mentést kell megcsinálni, el kell menni az 1-es szalagért, és ennek helyére betenni a 6-osat.

Ha több, mint hat szalagod van, a 6 felettieket használhatod a teljes mentések tárolására. Minden új teljes mentéskor a legrégebbi szalagot érdemes használni ilyenkor. Ily módon több hétre visszamenőleg lehetnek mentéseid, ami jól jöhet egy régi, már törölt fájl visszaállításakor, vagy egy fájl régi változatának megkeresésekor. 
[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)