.


[*]
[*]
[*]

[*]
index


A biztonági mentést végző segédeszköz kiválasztása

Sok segédprogram van, mellyel biztonsági mentést végezhetünk. A UNIX szokásos mentő programjai a tar , a cpio , és a dump . Létezik még sok ''third party'' csomag is, mely használható. A mentési adathordozó választása befolyásolhatja, hogy melyiket választjuk.

A tar  és a cpio  hasonlók, és a mentések szempontjából többnyire egyenértékűek. Mindegyik alkalmas fájlok szalagra mentésére, illetve onnan való visszaállításra. Mindegyik képes lényegében bármilyen adathordozót is használni, mivel a kernel eszközmeghajtói törődnek az alacsony szintű eszközkezeléssel, így a különféle eszközök lényegében azonos módon jelennek meg a felhasználó szintű programok előtt. A tar  és cpio  néhány UNIX-os változatának problámája lehet a szokatlan fájlokkal (szimbolikus kötések, eszközfájlok, nagyon hosszú elérési utak), de a linuxos változatok mindezt helyesen kezelik.

A dump  abban különbözik ezektől, hogy a fájlrendszer tartalmát közvetlenül, nem a fájlrendszeren keresztül olvassa. Ezt speciálisan bizonsági mentések céljából írták, míg a tar  és cpio  programokat elsősorban archiválásra, de azért használhatók biztonsági mentésre is.

A fájlrendszer közvetlen olvasásának vannak előnyei. Lehetséges ilyenkor a fájlok visszaállítása időbélyegjeik átállítása nélkül; a tar  és cpio  használata előtt viszont a fájlrendszert először csak olvashatóan kell csatlakoztatni (mount-olni). A fájlrendszer közvetlen olvasása hatákonyabb is ha mindent le kell menteni, mert a legkevesebb fejmozgással megoldható. A legnagyobb hátránya az, hogy a mentési program ilyenkor a fájlrendszer típusához kötődik: pl. a Linux dump  utasítása csak az ext2 fájlrendszerre működik.

A dump  továbbá közvetlenül támogatja a mentési szinteket (lásd lentebb); míg a tar  és a cpio  esetén ezt egyéb eszközökkel kell megvalósítani.

A ''third party'' mentési segédeszközök összehasonlítása ezen könyv vizsgálati körén kívül esik. A ''Linux Software Map'' sok ilyen célú, szabad terjesztésű programot felsorol.

[*]
Linux rendszeradminisztrátorok kézikönyve (első javított változat; SAG-HU 0.6b1)