IX. Fejezet: A leggyakrabban előforduló hibaüzenetek

IX.19. Az mtools a "cannot initialise drive XYZ" hibaüzenetet jelzi

(cannot initialise drive XYZ = nem lehet inicializálni az XYZ meghajtót)

A hiba oka, hogy az mtools nem tud hozzáférni a megfelelő meghajtóhoz. Ennek több oka is lehet.

Az egyik gyakori ok, hogy a floppy device-ok (/dev/fd0* és /dev/fd1*) hozzáférési jogai helytelenül vannak beállítva - az mtools-t futtató felhasználónak megfelelő hozzáférése kell, hogy legyen ezekhez a device fájlokhoz. A további részleteket lásd a chmod utasítás manpage-ében.

A Linux rendszerekkel terjesztett több mtools verzió (nem a GNU verzióról van szó) a /etc/mtools fájl tartalma alapján dönti el, hogy melyik device-ot és milyen adatsűrűséget használjon, ahelyett, hogy a programba befordított bináris információkat venné igénybe. Az /etc/mtools-al kapcsolatos bármilyen hiba problémákat okozhat. Erről sajnos nem sok szó esik a dokumentációkban - a disztribúciókat készítők figyelhetnének erre is.

DOS fájlok elérésével kapcsolatban (elsősorban a merevlemezen lévő DOS partíciókról van szó) ld. még: III. fejezet 2. pont: Hogyan lehet hozzáférni DOS-os partícióban vagy floppyn lévő fájlokhoz?). A felmountolt msdos típusú fájlrendszerekhez soha ne próbáljunk az mtools-al hozzáférni!Tartalomjegyzék