III. Fejezet: Kompatibilitás más operációs rendszerekkel

III.2. Hogyan lehet hozzáférni DOS-os partícióban vagy lemezen lévő fájlokhoz?

DOS típusú fájlrendszert kell használnunk, pl. ha egy /dev/hda3-as partícióban található DOS partíciót szeretnénk mountolni a /dos könyvtárba. Ekkor a következő két parancsot kell kiadnunk ("#" a promptot jelöli):

# mkdir /dos
# mount -t msdos /dev/hda3 /dos

Ha floppyt akarunk mountolni, akkor a /dev/hda3 helyébe értelemszerűen /dev/fd0 vagy /dev/fd1 kerül, és mielőtt kivennénk a floppyt, ne felejtsünk el kiadni egy umount parancsot (pl. umount /dev/fd0).

Az -o conv=text/binary/auto, umask=nnn, uid=nnn és gid=nnn opciók az automatikus sorvégjel konverziót, a hozzáférési jogokat és a fájl tulajdonosát állítják be, azaz a DOS fájlok Linux alatti megjelenését szabályozhatjuk segítségükkel. Ha az /etc/fstab fájba is be van jegyzve a DOS partíció, akkor az rendszer-indításkor automatikusan felmountolódik.

Alternatívaként lehet használni az "mtools" csomagot, mely mind bináris, mind forráskód formájában hozzáférhető a nagyobb FTP szervereken (ld. II. fejezet 5. pont: Hol találhatók FTP-vel letölthető Linuxos anyagok?).

Léteznek ún. fd-patch-ek a kernelhez (kernel foltozások), melyek segítségével nem szabványos számú szektorok és sávok is használhatók.


Tartalomjegyzék