II. Fejezet: Mi hol található a hálózaton?

II.3. Milyen hírcsoportok foglalkoznak a Linuxal?

Összesen tíz nemzetközi hírcsoport (Usenet Newsgroup) foglalkozik a Linuxal.

A comp.os.linux.announce egy moderált (szabályozott) hírcsoport, mely Linuxal kapcsolatos bejelentésekkel, újdonságokkal foglalkozik. A Linuxos felhasználóknak tanácsos olvasni folyamatosan ezt a hírcsoportot. A hírcsoportnak postázhatunk email-en is a következő címre: linux-announce@news.ornl.gov.

A comp.os.linux.answers hírcsoporton találjuk a FAQ-okat, a HOWTO-kat és egyéb fontos dokumentációkat. Ezt is érdemes megrendelni.

A többi comp.os.linux.* hírcsoport is hasznos információkat tartalmaz. Sok olyan újkeletű kérdésre, problémára kaphatunk ezekben a hírcsoportokban választ, melyekre ez a FAQ még nem tud felelni. Ezek a következők:

comp.os.linux.setup
comp.os.linux.hardware
comp.os.linux.networking
comp.os.linux.x
comp.os.linux.development.apps
comp.os.linux.development.system
comp.os.linux.advocacy
comp.os.linux.misc

Mivel a Linux a Unixok közé tartozik, a comp.unix.* és a comp.windows.x.* hírcsoportokon található majdnem minden információ fontos lehet. A hardverrel kapcsolatos és néhány alapvetően technikai kérdéstől eltekintve érdemes ezeket a hírcsoportokat is olvasni.

Mielőtt egy kérdést postáznánk bármely Linuxos levelezési listára, vagy hírcsoportnak, tüzetesen olvassuk végig ezeket a dokumentumokat és ezt a FAQ-ot! (ld. XII. fejezet, 1. pont: Megválaszolatlan kérdések). Érdemes tanulmányozni a comp.os.linux.announce és a comp.os.linux.answers hírcsoportoknak kéthetente postázott "Welcome to the comp.os.linux.* hierarchy" (Üdvözlünk a comp.os.linux.* hírcsoportoknál!) nevű dokumentumot is.

A crossposting (azaz a keresztpostázás több hírcsoport között) ritkán lehet jó megoldás.

Érdemes körülnézni a saját környezetünkben is, hátha találunk Linuxos csoportosulásokat, levelezési listákat vagy hírcsoportokat, ezeket érdemes először felkeresni. A regionális hírcsoportok megrendelése csökkentheti a hálózati forgalmat is, a francia Linux hírcsoport az fr.comp.os.linux, a német a de.comp.os.linux, az ausztrál az aus.computers.linux. Horvátországban a hr.comp.linux.m foglalkozik a Linuxal.

A comp.os.linux.development, comp.os.linux.admin és comp.os.linux.help hírcsoportok feleslegessé váltak a legutóbbi csoportosítás szerint, ezeket ne használjuk többé.

Hasznos lehet tanulmányozni a II. fejezet 7. pontját is : Ha nincs hozzáférési lehetőségünk a hírcsoportokhoz, akkor honnan szerezhetünk információkat?


Magyarországi vonatkozások:

A hun.lists.mlf.linux hírcsoport a linux@cc.u-szeged.hu levelezési lista newsgroup változata (Nemkin Róbert érdeme).


Tartalomjegyzék