I. Fejezet: Bevezető és általános információk

I.3. Milyen számítógépen fut a Linux? Melyek a támogatott hardverek?

Ahhoz, hogy kipróbáljuk a számítógépünkön, egy 386/486/586-os PC-re van szükségünk, mely rendelkezik legalább 2 MB RAM-mal és egy hajlékonylemez meghajtóval. Ha valami hasznosat is akarunk kezdeni a Linuxal, akkor több RAM-ra és merevlemezre is szükség lesz.

VESA Local Bus-t és a PCI-t is egyaránt támogatja a Linux.

Problémák lehetnek olyan gépekkel, melyek MCA buszt (egy IBM busz szabvány) használnak, elsősorban a diszk-kontrollereknél. Fejlesztés alatt állnak PS/2 ESDI meghajtók, ezek az invaders.dcrl.nd.edu anonymous ftp szerveren a /pub/misc/linux könyvtárban találhatók. Számos SCSI vezérlő biztonsággal működik Linux alatt, a fejlesztés alatt álló Slackware disztribúciókban megfelelő verziókat találhatunk majd (további információkért Arindam Banerji-t érdemes felkeresni, email címe: axb@defender.dcrl.nd.edu).

Beszámoltak arról is, hogy sikerült Linuxot futtatni (az X Window rendszerrel együtt) 386-alapú noteszgépeken is.

A Linux hardver támogatásáról részletesen a Linux Hardware-HOWTO-ban és az INFO-SHEET-ben lehet olvasni (ld. II. fejezet 1. pont: Hol találhatók a Linux-HOWTO-k és egyéb dokumentációk?).

A Linux nem működik 80286-os processzorokon. Elsősorban a task-switching és a memóriakezelés igényel olyan szolgáltatásokat, melyek a 286-os processzorokból hiányoznak.


Tartalomjegyzék