I. Fejezet: Bevezető és általános információk

I.2. Milyen szoftvereket támogat a Linux?

A Linux alatt fut a GCC (GNU C Compiler), az Emacs (GNU editor), X Window rendszer, az összes alapvető Unix szolgáltatás, TCP/IP hálózati programok (SLIP=Serial Line Internet Protocol, PPP=Point to Point Protocol támogatással) és több száz Linux-ra lefordított Unix alkalmazás.

A Linuxhoz létezik egy DOS-emulátor, amely képes futtatni a DOS-t magát és számos DOS-os programot (a tsx-11.mit.edu anonymous ftp szerveren a /pub/linux/ALPHA/dosemu könyvtárban található).

Az iBCS2-emulátor (Intel Binary Compatibility Standard), mely SVR4 ELF és SVR3.2 COFF binárisok futtatására alkalmas, fejlesztése előrehaladott stádiumban van (tovvábbi információkat lehet találni a tsx-11.mit.edu-n /pub/linux/BETA/ibcs2/README fájlban).

Jó ütemben halad egy M$ Windows binárisokat futtató emulátor fejlesztése is (ld. III. fejezet 6. pont: Lehet-e Linuxon Windowsos programokat futtatni?). A DOS-emulátor hamarosan képes lesz futtatni a M$ Windowst. Ez egy újabb megoldást nyújthat azoknak, akik Linuxon szeretnék használni Windowsos alkalmazásaikat, a DOS-emulátort fejlesztő csapatnak ezen a téren jelentős eredményei vannak.

További információk találhatók az INFO-SHEET nevű fájlban, amely egy a Linux-HOWTO dokumentumok közül. (ld. II. fejezet 1. pontja: Hol találhatók a Linux-HOWTO-k és egyéb dokumentációk? V. fejezet 3. pont : Hogyan lehet XXX alkalmazást Linuxhoz portolni?)

Néhány szoftvercégnek vannak kereskedelmi alkalmazásai Linuxhoz (ilyen pl. a Motif). Ezzel kapcsolatos bejelentéseket a comp.os.linux.announce hírcsoporton lehet olvasni. (ld. II. fejezet 9. pont: A Linuxos hírcsoportok hol vannak archíválva?)


Tartalomjegyzék