Ötödik probléma: nyesni kellene a képen, vagy túl nagy, vagy túl piciny, vagy nem úgy áll ahogy Te szeretnéd
A Vágóasztal:

Ezen gombok jó része működik úgy is, hogy csak a bal gombbal kijelölt téglalapra hatnak. A két kivételnél szólok. Ha már kijelöltél egy téglalapot, elmozdíthatod, ha a belsején folyamatosan nyomva a bal egérgombot, méretét változtathatod, ha a keret peremén lévő négyzeteken nyomod a bal gombot, és eltüntetheted, ha kívülre kattintasz a bal gombbal.

A gombok, balról jobbra:

-Két kicsi papírlap egymáson: A kijelölt területet bemásolja a vágólapra.

-Ollócska: A kijelölt területet elviszi a vágólapra, helyén feketeség marad.

-Táblácskán papírlapocska: A vágólapot bemásolja a kijelölt területre. Ha nem egyezik meg a méret, akkor torzítja igény szerint. Két xv között is működik!!!!!

-Piciny objektum ferde vonalakkal: Törli a kijelölt területet.

-Téglalap, felfelé mutató nyíllal: 10% -al kisebb lesz a kép.

-Másik téglalap, másik nyíllal: 10%-al nagyobb lesz a kép.

-Körbenyilak: 90 fokkal forgatják a képet. Ezek azok, amelyek NEM hatnak kijelölt területre, ha csak egy részt akarsz forgatni, az ALGORITHMS vár rád!

-Szembenyilak: Vízszintes és függőleges tükrözést csinálnak.

-Zárkózott halacska: Itt lehet hátteret illeszteni a képhez. Ha kattintasz , ezt kapod:

A Solid Fill gombbal állíthatod, mit tegyen a háttérbe. Solid Fill egy sima szín, Run 'bggen' valami átmenet, kockák, szivárvány, Load Image egy másik képet tesz a háttérbe.

Az első két esetben a New Image Size alatt látható számlapokon kell beállítani az új méreteket, a Defaults alatt pedig, hogy mi legyen pontosan a beteendő szín, vagy milyen szivárvány kerüljön oda. A méretek megadásánal vigyázzunk, hogy az eredeti méretnél nagyobb legyen az új. Ha a felirat melletti gombocskára kattintunk, beáll az eredetire. Érdemes eljátszadozni a szövegmezőben megjelenő parancssorokkal, hátha valami jó sül ki belőle. Persze általában nem fog örülni...

A harmadik opciónál a háttérbe kerülő kép méretei lesznek mérvadók. Ilyenkor a szövegmezőbe kell írni a file nevét,esetleg elérési útvonalát.

A harmadik számlap azt kívánja meghatározni, hogy az eredeti képpel mi történjen. Olyasmit csinál, mint a ColEdit, csak primitívebben.

-Aránylag nagy "A" betű: Ezzel lehet szöveget beilleszteni a képbe. Teendők: Ha gondolod, kijelőlhetsz egy téglalapot. Kattintasz a gombra, az ablakba beírod a kívánt szöveget. Kattintasz az Okra. Ha volt kijelölve téglalap, akkor beilleszti a szöveget (lásd torz). Ha nem volt, ajánl egy alkalmas méretű téglalapot, és még egyszer kattintanod kell a gombra és az Okéra. Lehetőségek széles tárházát nyújtja e piciny gomb.

Van még egy gomb, a felső sorban, IMAGE SIZE felirattal. Ennek szolgáltatásai:

Normal: Az eredeti méret.

Max Size: A képernyő méretére nagyítja, szükség szerint torzítva, hogy elférjen.

Maxpect: A lehető legnagyobb méretre nagyítja, torzítás nélkül.

Double és Half Size: kétszeres vagy fele méret.

10% Larger és Smaller: picit (10%) nagyít vagy kicsinyít, torzítás nélkül.

Set Size: A előugró ablakban kézzel adhatod meg a méretet. Lehet százalékban (pl. 75%-a legyen az eredetinek), pixelben (vízszintesen 200, függőlegesen 150 pixel az 200x150) és az oldalak százalékában (vízszintesen 75%, függőlegesen 87% az 75%x87%).

Re-Aspect: Az eredeti oldalarányokat állítja helyre. Azt hiszem, a területet tekinti állandónak.

4x3 és Int. expand előre megadott arányúra torzítják a képet.


első oldal
Ez visszavisz a Három Kicsi Indinra.

Tomka Gergely h430935@stud.u-szeged.hu