Második probléma: van egy kép, amit megkaptál xv-vel (mondjuk a MOSAIC segítségével), és el akarod menteni, vagy hasonló. Még az előző oldalon jeleztem, a képre kell kattintani a jobb szélső egérgombbal. Ettől előkerül egy újabb ablak...
További tevékenység-ablak:

Itt már van izgalom bőven. A load egy elég közönséges ablakot eredményez:

Könyvtárból kilépni a felül-középen lévő gombbal lehet, amin most az látszik, hogy HTML3/. Ha a Browse melleti gombocskára kattintasz, a kép betöltése után nem tűnik el az ablak, hanem türelmesen ittmarad. Hasznos, ha sokfelé kell képeket nézegetni. A save kicsit többet ad:

A legfelső gomb (most GIF felirattal) a képformátumot állítja. Rá kell kattinatni, és folyamatosan nyomni az egér gombját. Ismer néhány formátumot. A JPEG foglalja a legkisebb helyet, ha négynél több színből áll a kép. Ha JPEG formátumban szándékozol elmenteni egy képet, egy ilyet kapsz:

Itt be lehet állítani a képélességet meg hogy mennyire tömörítse a képet. Én nem szoktam ezeket állítani, mert minek. Élesebb kép=nagyobb file. Lehet próbálgatni!. Érdekes hatást érhetsz el, ha X11 Bitmap formátumban mented el, majd újra betöltöd. Ha igen kicsiny képet mentesz el, akkor a Normal Size gombra kattints. Az xv az ablak legkisebb széleségénél keskenyebb képet torzít, hogy ne legyen keskenyebb, és kitöltse az ablakot. Ha nem intézkedsz, ilyen formában menti el.


Javaslom a /pub/kep könyvtár megtekintését. xv&, [enter], aztán a load menüben beirni a kis ablakba /pub/kep, aztán ok. Onnantól böngészni. Persze csak ha szegedi vagy.
Következő és első oldal.
Ez visszavisz a Három Kicsi Indiánra.

Tomka Gergely h430935@stud.u-szeged.hu