WINE - Windows Emulator


Emulátorok alatt az olyan programokat értjük, amelyek egy adott rendszer környezetén belül képesek egy másik rendszer szolgáltatásait nemcsak szimulálni, de megpróbálják teljes mértékben helyettesíteni.

Linux - és más UNIX, illetve nem UNIX alapú rendszerek - alá is rengeteg emulációs környezet található, a Commodore Emulátoron át a Palm Emulátorig; szinte mindenhez.

A WINE (WIndows EMulator) a Microsoft cég által kreált Windows "operációs" rendszerek errőforrásait hivatott biztosítani. A régebbi verziók 16 bites alkalmazásokat tudtak csak futtatni (Windows 3.x, Windows 95), de a legújabb kiadás már Win32/API programokkal is elboldogul - de nem mindegyikkel.

A WINE-on keresztül történő Windows alkalmazások futtatásához nem szükséges Windows rendszerrel rendelkezni (!) a szükséges .dll (Dynamic Link Library) fájlokat tartalmazza az emulátor önmaga. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem használhatjuk egy már telepített op'rendszer alappilléreit.

Telepítés

A legelterjedtebb Linux disztribúciók mindegyikén megtalálható a WINE. Ha ez mégsem teljesülne, töltsük le a WINE honlapjáról a megfelelő csomagot és telepítsük. Forrásban is elérhető. Javaslom az új verzióknál a konfiguráló segéd (WineSetupTk) beszerzését is. A legújabb kiadás tökéletes telepítéséhez és majdani futtatásához rendszerünket elképzelhető, hogy frissíteni kell.

Az installáláshoz kötelező csomagok az alábbiak: libwine, wine. Ajánlott csomagok: wine-utils, winesetuptk.

Konfiguráció

Mielött bármit is állítgatunk, döntsük el, hogy egy létező rendszer rendszerfájljait óhatjuk igénybe venni, vagy a WINE sajátjait. Mikor ezek a sorok írodtak, az emulátor még nem támogatta a mindenki által hozzáférhető konfigurációt, ezért minden felhasználónak, akivel szeretnék Windows-os programokat futtatni, külön be kell állítani.

WineSetupTk

Legegyszerűbben a 'winesetup' parancs kiadásával adhatjuk meg rendszerünknek a szükséges információkat az emulátor helyes működéséhez. Első hozzánk intézett kérdése, hogy a régi típusú konfigurációs állomány (~/.winerc) használatát szeretnénk, vagy netán az újat (~/wine/config). Akkor van jelentősége a régit választani, ha már van egy beállított, jól működő régebbi emulátorunk. Ha megnyomtuk a NEXT gombot, és már létezett config fájlunk, akkor megadhatjuk, hogy ne írja felül, csak szerkesztésre nyissa meg. Ezt követően a program megpróbálja felismeri Linuxos rendszerünkben rejlő lehetőségeket. Ha létező Windows-t szeretnénk használni, akkor válasszuk ki a csatolási helyét (mount point), egyébként pedig a WINE saját Windwos-os rendszerfájljai használatához jelöljük be a 'fake Windows' opciót.Elérkeztünk az apróbb beállításokhoz. Meghatározhatjuk, hogy mi módon nézzen ki a Wine és az általa betöltődött alkalmazás, hogy hányas verziójú Windows-t szeretnénk emulálni, illetve egyéb opciók is a rendelkezésünkre állnak - alapértelmezetten hagyva az értékeket tökéletesen működik a program.

Config

Akinek nem tetszik a mindenféle GUI-beállítóprogram, manuálisan is konfigurálhatja a WINE-t. Először is nyissuk meg szerkesztésre a /home/felhasználóneve/.wine/config állományt. Ha nem létezik ilyen fájl, próbálkozzunk a ~/.winerc-vel. Nálam a fontos részek így festenek:
[Drive A]
"Type" = "floppy"
"Path" = "/floppy"
"Label" = "/floppy"
"Device" = "/dev/fd0"

[Drive C]
"Type" = "hd"
"Path" = "/home/gabo/.wine/fake_windows"
"Label" = "/home/gabo/.wine/fake_windows"
"Filesystem" = "win95"

[Drive M]
"Type" = "cdrom"
"Path" = "/cdrom"
"Label" = "/cdrom"
"FS" = "win95"
"Device" = "/dev/cdrom"

[Drive X]
"Type" = "hd"
"Path" = "/tmp"
"Label" = "Tmp Drive"
"FS" = "win95"
"Device" = "/dev/cdrom"

[Drive Y]
"Type" = "network"
"Path" = "${HOME}"
"Label" = "Home"
"FS" = "win95"

[Drive Z]
"Type" = "network"
"Path" = "/"
"Label" = "root"
"FS" = "win95"

[wine]
"Windows" = "C:\\Windows"
"System" = "C:\\Windows\\system"
"Path" = "C:\\Windows;C:\\Windows\\system;X:\\;Y:\\"
"Temp" = "X:\\"
"GraphicsDriver" = "x11drv"

[serialports]
"Com1" = "/dev/ttyS0"
"Com2" = "/dev/ttyS1"
Amint látjuk az egész trükk kulcs = érték párosokból áll. A soros port, a floppy és a CD-ROM elérések meghatározása opcionális, ám amennyiben használni szeretnénk őket, kötelező hibátlanul beállítani. A [Drive C] határozza meg, hogy melyik az a könyvtár, ahova a Windows könyvtárat telepítettük - jelenesetben teljesen mindegy, hogy valódi vagy csak emu. A [wine] alatt sorakoznak azon környezeti változók, amelyre nem csak a futó Windows emulációnak, hanem a futó programoknak lesz szükségük. Figyelem: a mappák elválasztásához tessék szíves lenni ügyelni a dupla backslash-ek írására.

A program elindításához adjuk ki X alatt a 'wine útvonal/program_név' parancsot. Kész.
Gabó