Next: Web-oldalak Up: Az Apache HTTP szerver Previous: A modul szerkezete, felépítése   Tartalomjegyzék


5.9         Az Apache és az adatbázisok kapcsolata

Az Apache alá létezik olyan modul, amely MySQL adatbázis-kezelőhöz és PostgreSQL adatbázis-kezelőhöz készült. Mindkét adatbázis-kezelő rendszer igazi többfelhasználós, többszálú, SQL (Structured Query Language – azaz Strukturált Lekérdező Nyelv) alapú, mely a legelterjedtebb szabványos relációs adatbázis-lekérdező nyelv az egész világon. Mindkét rendszer szerver-kliens alapú kapcsolatra épül.

A MySQL legfőbb erényei a robosztusság, gyorsaság és könnyű kezelhetőség. A T.c.X nevű cégnél kezdték a fejlesztést 1996-ban. A MySQL-t a www.mysql.com címen lehet elérni. Az adatbázis kezelő szabadon letölthető, néhány hónapja Open Source lett és a GPL licensz alá esik. Ha valaki kereskedelmi szoftverben akarja felhasználni és értékesíteni, akkor lehetősége van kereskedelmi licensz megvásárlására is.  A mod_mysql Apache modult Sasha Pachev készítette, mellyel lehetőség van SQL lekérdezést kérni, és az eredményt html-ben visszakapni. Létezik CGI programcsomag is az adatbázis-kezelő vezérlésére.

A MySQL mellet a másik lehetőség a PosrgreSQL adatbázis-kezelő szerver. Ennek felhasználási területe nem annyira Internet-Web, mint inkább alkalmazói programok adatbázis-kezelő háttere. A Postgres valamivel talán lassabb, mint a MySQL, viszont képes a tranzakciók kezelésére, amire a MySQL nem. A Postgres továbbá rendelkezik egy minimális objektum-orientált kódrésszel is. A Postgres is folyamatos fejlesztés alatt áll. Az SQL-92-es szabvány nagy részét implementálták már a rendszerbe, de még vannak hiányosságok. Azt mondhatjuk, hogy a Postgres többet tud, mint a MySQL, több funkció van már implementálva. A PostgreSQL-ről bővebb információkat a cég Web-oldalán kaphatunk: www.postgresql.org

A RedHat Linux 6.2-ben csak a PostgreSQL található meg, mert a MySQL a 6.2-es kiadásakor még nem volt teljesen szabad szoftver, de a napokban megjelent RH 7.0-ban már mindkettő teljes jogú szabad szoftverként szerepel.

Ha egy gyors szervert akarunk, akkor válasszuk a MySQL-t, ha szükséges a tranzakció kezelés is, akkor a PostgreSQL-t javaslom.


Next: Web-oldalak Up: Az Apache HTTP szerver Previous: A modul szerkezete, felépítése   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.