Next: Az Apache moduljai Up: Az Apache HTTP szerver Previous: Az Apache rövid története   Tartalomjegyzék


5.3         Néhány alapvető fogalom:

Virtualhost: Ugyanazon a gépen több virtuális Web-szerver is futhat. Pl. a www.mascosecurity.hu és a www.gateautomation.hu ugyanazon a szerveren van, de kintről két különböző helynek látszik. Nagyon egyszerű egy gépen akár több száz virtuális szervert futtatni. Csupán a konfigurációs állományokat kell megfelelően behangolni. Minden egyes szerver teljesen különböző formában is beállítható, azok egymástól elég különbözően is viselkedhetnek. A virtuális Web-szerverek lehetnek külön-külön IP címen (IPVirtualHosting), vagy egy azonos IP címen is (NameVirtualHosting) egy azonos gépen. Tehát elég akár csak 1 db statikus IP címet vásárolnunk és több domaint bejegyeztetni. Ha minden domainnek külön IP címet veszünk, nagy forgalom esetén később szétválaszthatjuk külön gépre is a helyeket.

SSL: Secure Socket Layer, vagyis Biztonságos Csatorna Réteg. Ennek a segítségével a kliens böngészője és a Web-szerver között titkosított formában fog folyni az adatcsere, ha mindkettő képes erre és úgy van beállítva. Ez nagyon hasznos titkos adatok cseréjekor, mivel minden vonal nagyon könnyen lehallgatható. Főleg személyes és hitelkártya adatok cseréjekor szokták alkalmazni. Én javaslom ennek minél szélesebb körű alkalmazását a személyiségi jogok védelmében.

A titkosításnak a böngésző szempontjából 56-bites és 128-bites kóderősségű változata van. (Az USA exportszabályozásai miatt, amit épp néhány hónapja feloldottak). A szerver oldalon szükség van egy úgynevezett tanúsítványra (Certificate) is, mellyel a szerver igazolja magát a kliens felé, hogy ő kicsoda-micsoda. Egy ilyen tanúsítványt készíthetünk magunknak is, de ezt a böngésző gyanúsan fogja fogadni. A tanúsítványt általában egy kereskedelmi cégtől lehet vásárolni, mely egy adott időre szól. Ez a cég igazolja, hogy a tanúsítványunk valós adatokat tükröz. Persze ezek a „Certificate Authority - CA” cégek főként külföldiek és viszonylag sokba is kerül egy ilyen tanúsítvány, ezért, ha szükséges, készíthetünk magunknak egyet.

User authentication: vagyis a felhasználó azonosítása. Ha vannak olyan oldalak, ahová csak bizonyos felhasználók léphetnek be, akkor oda általában valamilyen authentikáció szükséges. Ilyen lehet pl. egy név és jelszó bekérés, de ettől sokkal komplexebb formák is vannak. Azonosítás történhet LDAP protokoll (Lightweigth Directory Access Protocol, azaz címtárkezelés), vagy adatbázis segítségével is.

Modulok: Nagyon hasznos funkció, hogy csak azokat a részeket kérjük betölteni a szerverprogram indulásakor (a konfigurációs fájl szerint), melyek számunkra szükségesek. Így rengeteg erőforrást takaríthatunk meg. Mivel a rendszer szabványos API-val (Application Programming Interface, azaz alkalmazás-programozási felület) rendelkezik, külső beszállítóktól is szerezhetünk be speciális modulokat (akár kereskedelmi termékeket is), melyeket a rendszerbe beilleszthetünk. A kernelhez hasonlóan, az Apache is képes megfelelően elkészített külső fájlt beültetni, mely a saját kódjába épül a memóriában. Az itteni modulok annyiban eltérnek a kernelben használatosaktól, hogy csak induláskor tölthetőek be, futás közben nem. Ha mégis be kell töltenünk egy modult, akkor a gépet nem kell újraindítani, csupán a Web-szerver programot.

Az Apache mellett szóló érvek a következők:

·         A világ Internetes Web-szervereinek kb. 60%-án ez fut (lásd a Netcraft jelentést a dolgozat végén)

·         Széles körben elterjedt, ismert, bevált, tesztelt

·         Ezt ismerik azok, akiktől segítséget kérhetünk (pl. levelező listák)

·         Nagy teljesítményű, rengeteg funkcióval és lehetőséggel rendelkezik

·         Ezután is támogatott, fejlesztett lesz még sokáig

·         Ingyenes, szabadon felhasználható, nyitott forráskódú

·         Elég biztonságos, ha jól be van állítva

·         Nagyon sok platformon fut, ezért egységesen használható

·         Nagymértékben személyre szabható

·         Nagy, neves gyártók által is támogatott


Next: Az Apache moduljai Up: Az Apache HTTP szerver Previous: Az Apache rövid története   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.