Next: Biztonsági meggondolások a telnet és ftp alkalmazásokkal kapcsolatban Up: Az ftp alkalmazás Previous: Az ftp alkalmazás   Tartalomjegyzék


4.2.1        Az ftp kliens program

Ez az egyik legrégibb TCP/IP alkalmazás, amely karakteres módú. Léteznek grafikus felületű ftp alkalmazások is, melyek kezelése sokkal könnyebb. Az ftp programnak sok parancsa és opciója van, de általában csak néhányat használunk. Itt néhány fontos parancsot fogok megemlíteni:

·         A kliens program elindítása történhet az ftp parancs kiadásával, de opcióként megadhatjuk rögtön a szerver szolgáltatást nyújtó gép nevét vagy IP címét (pl. ftp  ftp.kando.hu). Ebben az esetben a program elindulása után azonnal felveszi a kapcsolatot a célgéppel.

·         A kapcsolat létrehozásához a programon belül az open célgép parancsot is alkalmazhatjuk a célgép nevének vagy IP címének megadásával (pl. open  ftp.kando.hu). A kapcsolat létrejötte után lehetőségünk van a szerver gépen elérhető fájlokkal olyan fájlműveleteket elvégezni, mintha azok a saját gépünkön lennének. Természetesen a fájlműveleteket az ftp szerver beállításai korlátozzák. A csatlakozás létrejöhet ú.n. anonymous-ként – azaz névtelen felhasználóként –, vagy egy adott felhasználói névvel és jelszóval. Természetesen a különböző felhasználóknak különböző jogaik lehetnek.

·         Ha egy létrehozott kapcsolatot meg akarunk szüntetni, akkor a close utasítással tehetjük azt meg. Ha megszakítottunk egy kapcsolatot, akkor egy másikat hozhatunk létre az open paranccsal.

·         A könyvtárszerkezetben egy belépési ponton találjuk magunkat, amely szintén felhasználó függő. Az adott könyvtár tartalmát a dir utasítással tudjuk megjeleníteni. Ez megfelel a Linux ls –l utasítás formátumának. Természetesen a dir utasítás paraméterezhető (pl. dir p* csak a „p” betűvel kezdődő neveket listázza ki).

·         A fájlszerkezetben történő mozgást a cd  könyvtárnév utasítással tehetjük meg (pl. cd  pub). Természetesen lehetőségünk van relatív és abszolút elérési utat is megadni.

·         Ha azt szeretnénk tudni, hogy pillanatnyilag melyik könyvtárban vagyunk, akkor a pwd utasítással tudhatjuk meg.

·         Ha a szerver gépen egy könyvtárat akarunk létrehozni, akkor azt a mkdir  könyvtárnév utasítással tehetjük meg.

·         Ha egy könyvtárat akarunk eltávolítani, akkor azt az rmdir  könyvtárnév utasítással tehetjük meg.

·         Az ftp programban kétféle átviteli mód létezik. A régebbi text mód csak 7 bites szövegfájlok átvitelére alkalmas, a binary mód 8 bites adatátvitelre alkalmazható. A letöltések elkezdése előtt mindenképpen kapcsoljunk binary módba, amit a binary utasítással tehetünk meg. Ellenkező esetben a letöltött fájl (ha nem text) nem lesz használható.

·         Ha egy vagy több fájlt akarunk letölteni a szerver gépről a kliens gépre, akkor a get vagy az mget (multi get) utasítást használhatjuk. A get  fájlnév utasítással az adott fájl tölthető le a szerver gépről. Az mget utasítás után több fájlnevet is írhatunk, vagy paraméteresen is megadhatunk nevet (pl. mget  p*, amikor a „p” betűvel kezdődő fájlok átvitelére kerül sor.

·         Ha egy vagy több fájlt akarunk feltölteni a szerver gépre a kliens gépről, akkor a put vagy az mput (multi put) utasítást használhatjuk. A put  fájlnév utasítással az adott fájl tölthető fel a szerver gépre. Az mput utasítás az mget-hez hasonló többletszolgáltatást nyújt.

·         A delete utasítással lehetőségünk van feltöltött fájlok eltávolítására, törlésére. Természetesen csak azokat a fájlokat törölhetjük, amelyekre jogunk van ezt az utasítást végrehajtani. Ha olyan fájlt akarunk törölni, amelyiket nincs jogunk, akkor a szerver figyelmen kívül hagyja a kérésünket. Használhatjuk az mdel utasítást is az mget-hez hasonlóan.

·         Az ftp programból a quit utasítással léphetünk ki.


Next: Biztonsági meggondolások a telnet és ftp alkalmazásokkal kapcsolatban Up: Az ftp alkalmazás Previous: Az ftp alkalmazás   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.