Next: Hálózati alkalmazások Up: A Red Hat Linux disztribúció Previous: A ping utasítás használata ellenőrzésre   Tartalomjegyzék


3.4         A daemon-ok

A daemon egy olyan program, amelyik a Linux rendszerben folyamatos végrehajtás alatt áll. (Hasonló, mint pl. Windows NT rendszerben a „szerviz”). A daemon várakozik egy eseményre, melynek bekövetkezését figyeli, majd annak megfelelően valamit végrehajt.  A Linux (és a UNIX) rendszerek a daemonokat feladatok automatikus végrehajtására használják.

A Linux legfontosabb daemonai közül néhány:

·         inetd: Az inetd a hálózati szuperszerver. Ennek a daemonnak a feladata, hogy több portot figyelve a hálózatról érkező datagramot fogadja és a megfelelő porthoz tartozó daemont felébresztve, átadja annak a datagram feldolgozását. Az inetd működésének célja, hogy a különböző daemonok ne terheljék fölöslegesen a memóriát, de ha éppen szükség van rájuk, akkor aktuálisan betöltődjenek.

·         ftpd: Az ftpd az ftp szolgáltatásért felelős daemon. Ő kezeli az ftp kliensektől érkező csatlakozási kéréseket, és bonyolítja a fájl átvitelt a kliens kérése és a saját beállításai szerint. Az ftpd a 21-es portot figyeli.

·         telnetd: A telnetd a telnet szolgáltatásért felelős daemon. Ő kezeli a telnet kliensektől érkező csatlakozási kéréseket. A telentd a 23-as portot figyeli.

·         httpd: A httpd a Web-szerver szolgáltatásért felelős daemon. Ha pl. Apache Web-szervert működtetünk, akkor ez a daemon (vagy ennek több példánya is) fut, és figyeli a gépünk felé irányuló Web-oldalra vonatkozó kéréseket. Ilyen kéréseket HTTP kliensektől – azaz böngésző szoftverektől kaphatunk (pl. Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, stb.). A httpd általában a 80-as portot figyeli.

·         nfsd: A nfsd a NFS szolgáltatásért felelős daemon. Ennek a daemonnak a segítségével a Linux operációs rendszer más Linux (vagy UNIX) rendszerek felé meg tudja osztani erőforrásait. (Hasonló a Windows-os „share - megosztás” opcióhoz.) Linux-os és Windows-os gépek között hasonló szolgáltatást nyújt a SAMBA – SMBFS.

·         lpd: Az lpd daemon a Linux nyomtatásáért felelős daemon. Feladata, hogy a spool könyvtárat figyelje. Ha a könyvtárba fájl érkezik, akkor azt előkészíti nyomtatáshoz.

·         pop3d: A pop3d a pop3 levelezési szolgáltatásért felelős daemon. Ha ez a daemon fut, akkor lehetőség van távoli gépről pop3 szolgáltatás igénybevételére. A pop3d a 110-es portot figyeli.

Sok daemon van még, de itt nem sorolok fel többet.


Next: Hálózati alkalmazások Up: A Red Hat Linux disztribúció Previous: A ping utasítás használata ellenőrzésre   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.