Next: A hálózati eszközök felélesztése Up: Hálózati kapcsolatok konfigurálása Previous: Hálózati kapcsolatok konfigurálása   Tartalomjegyzék


3.3.1        A hálózati működéssel kapcsolatos beállításokat tartalmazó fájlok

·         /etc/HOSTNAME – Ebben a fájlban tárolja a rendszer gépünk nevét.

·         /etc/hosts – Ebből a fájlból olvashatják ki programjaink azoknak a gépeknek a nevét és IP címét, melyekkel rendszerünk gyakran kommunikál. Ez a fájl egy egyszerűszöveges fájl, melynek felépítése a következő:

            IP cím              gépnév            [becenév]

Erre példa a Masco hálózatában lévő server3 nevű gép:

10.0.0.4          server3.masco.hu        server3

·         /etc/services – Ebben a fájlban vannak felsorolva azok a szolgáltatások, melyeket a mi gépünk nyújt a gépünket elérő kliensek részére. Ez a fájl határozza meg a szolgáltatások által a Gép-gép rétegben használt protokoll típusokat, és a szolgáltatások által használt portok címeit.

·         /etc/protocols – Ebben a fájlban az érvényes protokollok vannak felsorolva. Ezt a fájlt csak olvasni szoktuk, de nem írunk bele!

·         /etc/inetd.conf – Az inetd szuperszerver (egy daemon, lásd alább) konfigurációs fájlja, amely a rábízott portokat figyeli, és elindítja azt az alkalmazást, amelynek azt a portot kellene figyelnie, amelyikre üzenet érkezett. Itt állíthatjuk be, hogy melyik portokat figyelje, és mit indítson el. A rendszer telepítése után alapbeállításokat tartalmaz, amelytől eltérhetünk.
Példa:
service_name     socket_type    protocol       flags       user      server_name     arguments
telnet                 stream           tcp              nowait    root     /usr/sbin/tcpd   in.ftpd –l –a

o        service_name – A szolgáltatás neve, melynek azonosnak kell lenni a /etc/service fájlban levő névvel. Az inetd megkeresi ebben a fájlban az adott szolgáltatást, és innen tudja meg, hogy milyen portot kell figyelnie.

o        socket_type – A socket egy kapcsolat típus, amelyet pl. a kernel használ arra, hogy datagrammokat olvasson be adott portokról. A socket típusa lehet: stream (adatfolyam), dgram (datagram csomagkapcsolás), raw (nyers), rdm (megbízható üzenetkapcsolás), seqpacket (szekvenciális csomagkapcsolás). A legtöbb socket stream.

o        protocol – Itt egy olyan protokoll nevet kell megadni, amely megtalálható az /etc/protocols fájlban. Ez vagy TCP, vagy UDP kell legyen.

o        flags – Ebben az oszlopban vagy WAIT, vagy NOWAIT megjelölésnek kell állnia. Ha a protokoll UDP volt, akkor WAIT (várakoznia kell a socket-nek), ha TCP volt, akkor NOWAIT (nincs várakozás).

o        user – Itt az található, hogy melyik felhasználó nevében fog futni az adott szolgáltatást végző program.

o        server_name – Itt található a szerver alkalmazás teljes elérési útja és neve, amely az adott portra érkező adatokat fogja feldolgozni.

o        arguments – Ebben a potban azokat az argumentumokat kell megadni, amelyeket az inetd átad az elindított alkalmazásnak.

Ezekből látható, hogy a telnet szerver a root jogaival fut, ami nem szerencsés. Mivel ssh-t fogunk használni, ezért a telnet sor elé egy #-et ütve leállíthatjuk ennek a szolgáltatásnak az elindítását.

·         /etc/host.conf – Ebben a fájlban elsősorban azt az információt tároljuk, hogy a számítógép egy adott domainnevet milyen sorrendben kezdjen el keresni. Az általános beállítás itt a következő:
order hosts,bind

Ez azt jelenti, hogy a számítógép először az /etc/host fájlban fogja keresni a névfeloldáshoz szükséges információt, majd a bind csomag szolgáltatását használva egy DNS-től próbál információt kérni a domainnévhez tartozó IP címről. Ez a sorrend más is lehet, és szerepelhet a sorrendben a NIS is. Ha nem üzemeltetünk DNS-t, akkor célszerű, hogy a hosts legyen az első bejegyzés, és a második a bind.

·         /etc/resolv.conf – Ebben a fájlban találhatjuk meg azokat az információkat, amelyek megmondják, hogy milyen IP címen találhatunk névszerver gépeket (DNS). A szerkezet a következő:

nameserver  IP_cím     # Ez az a névszerver, amely a belső hálózatunkban működik.

Ha nincs az Intranetben DNS, akkor ide a saját gépünk IP címét írhatjuk.


Next: A hálózati eszközök felélesztése Up: Hálózati kapcsolatok konfigurálása Previous: Hálózati kapcsolatok konfigurálása   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.