Next: A kernel forrás beszerzése Up: A Linux kernel Previous: A Linux kernel   Tartalomjegyzék


3.2.1        Másik gép használata a fordításokhoz, miért?

Éles szerveren biztonsági okokból nem tarthatunk semmilyen fejlesztő-eszközt, fordítót, stb., ezért nagyon ajánlott egy másik, rendszergazdai adminisztrációs gépet fenntartani.  Ha fordítókat tartanánk a szerveren, bármelyik felhasználó, vagy épp a betörő forráskódból fordíthatna magának a gépen programokat. Ezt célszerű elkerülni.  

A szervereken üzembe helyezés után általában se billentyűzet (BIOS védelem), se egér, se monitor nem szokott lenni.  A szervert mindig a hálózatról, egy másik gépről – a rendszergazda gépéről lehet menedzselni.

A rendszergazda gépén kell kipróbálni először az új programokat, kernel verziókat, hogy az éles rendszerekre már tesztelve, megismerten kerülhessenek fel az újítások.

Ez a gép legyen elzárva a hálózat többi részétől – lévén ez a rendszer nem éles, tehát nincsenek (ne legyenek) publikus szolgáltatásai, hiszen fejlesztői rendszer, ezért érzékeny lehet a támadásokra. Ez a rendszer mindig érzékeny adatokat és programokat tartalmazhat. Ezért nagyon körültekintőeknek kell lennünk.  Ebből a rendszerből csak kifelé lehessen látni, kintről befelé ne.


Next: A kernel forrás beszerzése Up: A Linux kernel Previous: A Linux kernel   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.