Next: A Linux kernel Up: A RH6.2 installálása Previous: Telepítés   Tartalomjegyzék


3.1.18        „Boot Disk” készítése, a telepítés befejezése

A programcsomagok telepítésével az operációs rendszer és programjainak telepítése gyakorlatilag befejeződött. A telepítés befejezése előtt, a korábban kiválasztott „Boot Disk” létrehozása marad csak hátra.

33 . ábra Rendszerindító lemez készítése

A rendszerindító lemez elkészítése mindenképpen javasolt, hiszen ez egy olyan lehetőséget ad a rendszergazdának, amely a lilo meghibásodása esetén is lehetőséget ad a rendszer elindítására. Helyezzünk a floppy meghajtóba egy hibátlan floppy lemezt. Nem kell feltétlenül üresnek lennie, mert a telepítő mindenképpen formattálja az eljárás alatt. (A formázás után egy ext2 fájlrendszerű floppy-t fogunk kapni, amely DOS, vagy Windows alatt nem olvasható.) A rendszerindító lemez és egy ú.n. „rescue” floppy segítségével lehetőségünk van egy olyan lemezpáros felhasználására, amellyel a későbbiekben akkor is elindíthatunk egy Linux kernelt számítógépünkön, ha a rendszert másképp nem tudjuk elindítani. (Rescue floppy-t utoljára a Red Hat Linux 6.0 telepítő CD-jéről lehetett készíteni, a 6.2-es verzióban a boot-olható CD-ről a rescue begépelésével lehet ugyanazt a funkciót elérni.) Mivel itt Root jogunk lesz, ezért ez a lehetőség visszaélésre is módot adhat. Ennek elkerülése érdekében célszerű a BIOS-t jelszóval védeni és a boot sorrendet „C only”-ra változtatni, vagy a BIOS-ban a floppyt letiltani, vagy a floppy meghajtót kiszerelni a számítógépből. Amennyiben ezeket a védelmi lépéseket nem tesszük meg, úgy számítógépünk támadható marad a floppy meghajtó felől.

A rendszerindító lemez elkészültével a telepítés folyamata befejeződött. A gratulációs kép megtekintése után vegyük ki a floppy-t a meghajtóból, majd ha a rendszer kinyitotta a CD tálcáját, vegyük ki a CD-t a meghajtóból (vagy a BIOS-ban állítsuk azonnal a boot sorrendet „C only”-ra).

A rendszer újraindítja a számítógépet, és ha mindent jól csináltunk, akkor újraindulás után a lilo betölti a Linux kernelt, és néhány másodperc után a rendszer  (a korábbi beállításoktól függően) karakteres, vagy grafikus felületű bejelentkező (login) feliratához jutunk. Ekkor Root-ként bejelentkezve folytathatjuk az operációs rendszer további beállítását, és előkészítését a Web-szerver szolgáltatás elvégzésére.

34 . ábra Telepítés vége


Next: A Linux kernel Up: A RH6.2 installálása Previous: Telepítés   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.