Next: Időzóna beállítások Up: A RH6.2 installálása Previous: A Linux boot menedzser (lilo - linux loader)   Tartalomjegyzék


3.1.12        Hálózati beállítások

21 . ábra  Hálózati beállítások

Elérkeztünk az egyik legfontosabb telepítési beállításhoz, a hálózati adatok beállításához. Természetesen szükség van egy hálózati kártyára, melyet eth0-nak hívnak. Ha több hálózati kártya is van a számítógépben, akkor ezek megnevezése sorra eth1, eth2, eth3, stb… lehet.

Az IP cím, hálózati maszk, hálózat és „broadcast” beállításával az adott hálózati kártya (eth0) paramétereit adhatjuk meg. Ha több hálózati kártyánk lenne, azoknak mások lennének a paramétereik, melyeket a telepítés után lehet beállítani. Ha a hálózatban van DHCP szerver, amely automatikusan tud IP címet adni a gépünknek, akkor bekapcsolhatjuk ezt a funkciót (Configure using DHCP), de ha HTTP szerver telepítünk, akkor valószínűleg fix IP címünk lesz.

Az ablak alsó felében láthatóak a számítógép nevére (Hostname), a hálózati átjáróra (Gateway), az elsődleges (Primary DNS), másodlagos (Secondary DNS) és harmadlagos (Ternary DNS) Domain Name Server-re – azaz Domain nevek szerverére – vonatkozó IP cím beállítások. (Egy DNS szerver olyan szolgáltatást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép nevét részére elküldve, a számítógép IP címét küldi vissza.)


Next: Időzóna beállítások Up: A RH6.2 installálása Previous: A Linux boot menedzser (lilo - linux loader)   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.