Next: A modulok megjelenése Up: A Linux rövid története Previous: A Linux gyermekkora   Tartalomjegyzék


2.1.3        Az új verziószámok

A teljes körű POSIX szabványosítás elérésével 1994. márciusában megjelent az 1.0.0 sorszámú kernel. Ekkortól kezdve egy speciális sorszámozási eljárást vezettek be a fejlesztők: a verziószámot három, ponttal elválasztott nem negatív egész jelzi. Az első a fő verziószám, ami csak a rendszermag lényegét érintő változásoknál vált eggyel nagyobbra. A második szám elég speciális jelentésű: ha páros, akkor stabil, tesztelt kernelről van szó, amit bárkinek ajánlanak használatra, míg a páratlan szám tesztváltozatot jelöl, amit inkább azoknak javasolnak, akik tesztelni, fejleszteni szeretnék a kernelt, és akiknek nem számít, ha a rendszer néha „elszáll”. A harmadik szám pedig kisebb módosításokkor ugrik egyet. Ennek megfelelően egyszerre két szálon fut a legújabb verziószám. Ez a fura sorszámozás lehetővé teszi, hogy az egyszerű felhasználók csak a valóban használható változatokat kapják meg, de közben az esetleg még hibákat tartalmazó fejlesztői változatok is hozzáférhetőek legyenek. Csak a stabil verziószámok a „hivatalos” változatok.

Ezen változatok nem hoztak újabb hatalmas áttörést, mert az már korábban bekövetkezett. A fejlesztés során a rendszermag egyre hatékonyabb lett, beépítették a legújabb hardverek meghajtóit (CD-olvasók, PCI-buszok, újabb SCSI-eszközök, stb.). Talán leginkább az 1.2.x-es kernelekkel bevezetett új végrehajtható programformátum, az ELF megjelenését kell itt megemlíteni. (A Chip Magazin 1995. májusi számának CD-jén az 1.2.3-as verzió található.)

Ebben az időben a Linux alatti felhasználói programok száma nőtt meg hihetetlenül. Egyre inkább olyan programok kezdtek megjelenni, melyeket egyenesen Linux alá fejlesztettek.. Ekkor már nagy szoftvercégek is elkészítik programjaik Linux-os változatát (pl. Maple V, Motif 2.0). Ezek természetesen nem szabadterjesztésűek (nem GPL), és az, hogy megéri Linux-ra is adaptálni őket, egyértelműen jelzi, hogy a Linux-felhasználók tábora világméretekben is piacot jelent.

Ekkortájt egyre több Linux-disztribúció kezd megjelenni, azaz több cég olyan programcsomagot állít elő, amelyekkel a Linux telepítése, karbantartása sokkal könnyebb, mintha mindenki egyenként gyűjtené be a rendszer részeit.


Next: A modulok megjelenése Up: A Linux rövid története Previous: A Linux gyermekkora   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.