Next: A Linux gyernekkora Up: A Linux rövid története Previous: A Linux rövid története   Tartalomjegyzék


2.1.1        A Linux fejlesztésének kezdetén

Linus Torvalds (egy finn egyetemista) a 80386 processzor védett módú (protected mode), feladat-váltó (task-switching) lehetőségeivel szeretett volna megismerkedni. Ez kb. 1991 nyarának elején lehetett..

A program fejlesztése egy korábbi PC-s UNIX, a Minix alatt történt, eleinte assembly-ben. Az első fázisban kialakuló 0.01-es változat még semmire sem volt használható, csak egy lépcső volt a továbbfejlesztéshez. Amikor Linus áttért a C nyelvre, a fejlesztés lényegesen gyorsabbá vált.

 Ez a legelső változat még nem volt használható: csak Minix alatt lehetett lefordítani, és semmi hasznos funkciója nem volt azon kívül, hogy írója megismerkedett a processzorral.

1991. október 5-én hirdette meg Linus az első „hivatalos”, 0.02-es Linux-ot az Interneten. Ekkor már néhány alapprogram futott a rendszeren (pl. a GNU gcc nevű C fordítója, valamint a bash burokprogram). A Linux ekkor még csak a megszállott hackereknek készült.

Linus ekkor elhatározta, hogy az Interneten keresztül bevonja a fejlesztésbe a szabad kapacitással rendelkező programozókat, és egy hirdetményt tette közzé a comp.os.minix hírcsoportban, ahol arra invitálta a hírcsoportot olvasó programozókat, hogy próbálják ki a rendszert és segítsék a fejlesztést.

Ekkor, és még egy darabig a Linux erősen kapcsolódott a Minix-hez: önállóan nem is létezett, csak alatta lehetett lefordítani, futtatni, továbbá az Interneten is a Minix hírcsoportjában folyt a Linux-ról szóló tárgyalás.

A 0.03-as verzió két-három hét alatt megszületett, majd 1991. decemberében Linus kibocsátotta a 0.10-eset is.


Next: A Linux gyernekkora Up: A Linux rövid története Previous: A Linux rövid története   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.