Next: A GNU projekt és a Linux Up: A PHP3 script nyelv Previous: A PHP3 tulajdonságai   Tartalomjegyzék


1.6.2        A PHP3 hátrányai

Mivel a PHP3 az Apache belső értelmezője, csakúgy, mint az Apache mindvégig ugyanazon felhasználó jogaival fut. Ezzel szemben CGI esetén suEXEC vagy setuid bit segítségével el tudjuk érni, hogy a script biztonságosan a mi jogainkkal fusson. Sajnos ezt az Apache-on belül lévő PHP3-mal nem tehetjük meg. Ha mégis szükségünk van erre a lehetőségre, akkor új processz indítására kényszerülünk (php3-cgi), de ezzel elvesztjük a PHP3 legnagyobb előnyét, a kezdési időt. A hosszabb, számításigényes feladatok lassan futnak, mivel a PHP3 utasításértelmezője lassú, ezért bonyolultabb feladatoknál érdemes Perl-t használni.

Ha az Apache fut és php3 modul is betöltődött, akkor egy egyszerű kis programmal letesztelhetjük. Írjuk be ezt a shell prompt-ba:

echo  „<?php phpinfo() ?>”  >/var/www/phpteszt.php3  (Ezzel létrehoztunk egy phpteszt.php3 nevű fájlt, melynek tartalma: <?php phpinfo() ?>).

Ezután egy böngésző segítségével nézzük meg a http://localhost/phpteszt.php3 oldalt. Ha minden jól be van állítva, akkor egy hosszú információs oldal keletkezik, amely a szervergép és a rajta futó WEB és PHP programok adatait listázza ki.

Bővebb információk a hivatalos Web-oldalon bőven fellelhetőek: http://www.php.net/. Néhány hasznos tipp és trükk: http://phpclub.unet.ru/index_e.php3. A PHP dokumentációjának magyar fordítása letölthető innen: http://weblabor.hu/php


Next: A GNU projekt és a Linux Up: A PHP3 script nyelv Previous: A PHP3 tulajdonságai   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.