Next: A PHP3 script nyelv Up: A nyelv alapvető tulajdonságai Previous: Elosztott   Tartalomjegyzék


1.5.1.8       Összefoglalás

A Jáva számos fent felsorolt tulajdonsága miatt érdekes, figyelemre méltó programozási nyelv. Az a tény, hogy szorosan összefonódik World Wide Web-el, garantálja a rohamos elterjedését, színesebbé, gazdagabbá téve az Internet világát.

Ha a Jáva nyelv mégis elterjed, akkor ehhez hozzájárul a jó reklám, az ügyes marketing stratégia valamint a felhasználók és főleg a szoftvergyártók erkölcsi és anyagi támogatása. Márpedig a jó néhány szoftvergyártó foglalkozik a Jávával. A SUN-nál külön részleget hoztak létre a Jáva fejlesztésekre. A WWW szempontjából talán a legjelentősebb esemény az volt, amikor a Netscape megvásárolta a technológiát és integrálta böngészőjébe. 32 bites fejlesztőrendszerrel jelent meg a Symantec, majd hasonló terméket fejlesztett ki a Borland és a Microsoft is. Az IBM megvásárolta a technológia felhasználási jogát, és a Microsoft is megjelentette saját virtuális gépét mely az Internet Explorer 4.0-s verziójától kezdve részét képezi a böngészőnek. (Ebből azután problémák adódtak, mert a Microsoft megpróbálta jobbítani a rendszert, ami azt eredményezte, hogy ami fut az MS virtuális gépén, az nem mindig fut az eredeti Jáva virtuális gépen).

Nincs szükség licenszre ahhoz, hogy valaki Jáva programot illetve appletet fejlesszen, a lefordított programot terjessze. Azon OEM szoftverfejlesztők, akik a Jáva technológiát integrálni akarják termékeikbe, forrás licenszet vásárolhatnak.

Ha valaki Jáva programokat akar fejleszteni, legegyszerűbb, ha a SUN-tól ingyenesen letölthető Jáva Fejlesztői Csomagot (Java Development Kit) használja, ami tartalmaz egy fordítóprogramot (javac), egy nyomkövetőt, hibakeresőt (jdb) a futtatáshoz szükséges virtuális gépet és egy az appleteket futtató alkalmazást (AppletViewer). A SUN statisztikái szerint a legújabb JAVA2-es fejlesztői csomagot eddig kb. 3.5 millióan töltötték le (www.sun.com).

A Netscape böngésző 2.0-s verziójától ismeri az újabb, béta API-t használó appleteket és több operációs rendszeren is fut, még Linuxon is.


Next: A PHP3 script nyelv Up: A nyelv alapvető tulajdonságai Previous: Elosztott   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.