Next: Objektum orientált Up: A nyelv legfontosabb tulajdonságai Previous: A nyelv legfontosabb tulajdonságai   Tartalomjegyzék


1.5.1.1       Egyszerű

A nyelv szintaxisa és szemantikája nagyban hasonlít a sokak által ismert C illetve C++ programozási nyelvhez, megkönnyítve a kezdeti ismerkedést. A C++ nyelvből elhagytak néhány programozói szempontból bonyolult elemet. Kimaradt például az operátorok felüldefiniálásának lehetősége, a többszörös öröklődés. Eltűnt a goto utasítás (de helyette címkézett ciklusokat, többszintű break és continue utasítást kaptunk), az automatikus típuskonverziók, az összetett adatszerkezetek közül a union, illetve C++-ban már amúgy is szükségtelen struct.

A Jáva nem használ mutatókat, egy csapásra megszűntetve ezzel a C programozók kedvelt programozási hibáinak egész seregét. A programozó munkáját nagymértékben megkönnyíti az is, hogy a nyelv automatikusan felszabadítja a már nem használt tárterületeket.

Ízelítőül álljon itt a kötelező "Szervusz világ" program egy kicsit módosított változata, amely az első paraméterben megadott szöveget írja ki a "World" helyett, már amennyiben van ilyen.

 class HelloWorldApp

{

   public static void main (String args[])

   {

      System.out.println("Hello ");

      if (args.length == 0)

         System.out.println("World!");

      else

         System.out.println(args[0] + "!");

   }

}


Next: Objektum orientált Up: A nyelv legfontosabb tulajdonságai Previous: A nyelv legfontosabb tulajdonságai   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.