Next: A nyelv legfontosabb tulajdonságai Up: A WEB alapjai Previous: Adatküldés a gateway programból a kiszolgálónak   Tartalomjegyzék


1.5         A Jáva programozási nyelv

Az 1990-es évek elején a SUN Microsystem-nél elindult egy projekt azzal a céllal, hogy a cég betörjön a felhasználói elektronikai piac egy új szegmensébe, a processzorral vezérelt, programozható készülékeket alkalmazó területre. E készülékcsalád jellegzetes képviselője a kábel-TV társaságok által használt vezérlő, a set-top box. Az ilyen készülékek programozásához igény volt olyan architektúra-független technológiára, amely lehetővé tette a kész programok a hálózaton keresztül a készülékbe letöltését, megbízható futtatását.

A projekt kezdetben a C++ nyelvet használta, de a fejlesztők alkalmatlannak találták a célkitűzéseik maradéktalan megvalósítására, ezért új nyelvet terveztek maguknak. Kiindulási alapként a C++ nyelvet használták, kigyomlálva belőle a bonyolultnak, nem megbízhatónak talált szerkezeteket, hozzáadva innen-onnan átvett, hasznosnak tűnő ötleteket, nyelvi elemeket.

A felhasználói elektronikai alkalmazások lassabban fejlődtek, mint azt előre várták, de az Internet szerencsére hasonló körülményeket teremt és hasonló igényeket támaszt egy új programozási technológiával szemben.

A SUN 1995-ben bemutatta az új programozási nyelvet, melytől akkoriban hangos volt az Internet. Itt van a Jáva! A szaksajtó is lelkesen üdvözölte az új nyelvet, az új technológiát. Programozók, felhasználók lelkes és szkeptikus hada vitázott egymással, a nyelvvel foglalkozó hírcsoport, a comp.lang.java meghaladta a nagy "vetélytárs" nyelvhez tartozó comp.lang.c++ forgalmát. 1996 első félévében a Jáva nyelvről kb. másfél tucat könyv jelent meg. A SUN és a Netscape FTP szervereiről letölthetők voltak az első ismerkedéshez szükséges programok.

Egy Jávát értő böngészővel az egér egyetlen óvatlan kattintására nem csak adatokat, de teljes, futni képes programot is letölthetünk a kiszolgálóról, amely aztán el is indul a mi számítógépünkön. Akinek erről a vírusok, férgek és egyéb rosszindulatú programok jutnak az eszébe, nyugodjon meg, később még lesz erről is szó!

A Jáva általános célú programozási nyelv. A program a mi gépünkön fut, nem terheli az eredeti kiszolgálót. Nem csak jópofa rajzokat, menüket lehet segítségével létrehozni, hanem például felveheti a kapcsolatot azzal a kiszolgálóval, ahonnan hozzánk került és a két gép tisztességes elosztott rendszerként buzgón kommunikálni kezd, abból pedig bármi kisülhet.

A hagyományos böngészők képesek arra, hogy az általuk ismert, előre beprogramozott protokollokat (HTTP, FTP, stb.) használva felvegyék a kapcsolatot egy-egy kiszolgálóval, és onnan adatokat töltsenek le, és azokat (ismert formátumok esetén) megjelenítsék. Viszont, ha az URL-ben ismeretlen protokollt adtunk meg, akkor szegény böngésző kétségbeesetten széttárja a karját. A Jávát értő böngészőkben viszont a kiszolgálóról letöltött Jáva programok bővíthetik a felhasználható kommunikációs protokollokat (protocol handler) és a megjeleníthető adattípusokat (content handler).

Az önállóan futtatható programok (application) és a böngészők által letölthető és futtatható "programocskák" (applet) között nem nagy a különbség, legfeljebb csak annyi, hogy biztonsági meggondolások miatt a böngészők szigorúbban figyelik, korlátozzák a hálózatról letöltött programocskákat. Önálló programnál ilyen védelem nincs, a felhasználó nyilván tudja, mit és miért indított el.

A hálózaton keresztül letölthető programok ötlete, a programok igény szerinti letöltése (distributed on demand) elmossa a kiszolgáló és az ügyfél közötti éles határokat.

1.5.1        A nyelv legfontosabb tulajdonságai


Next: A nyelv legfontosabb tulajdonságai Up: A WEB alapjai Previous: Adatküldés a gateway programból a kiszolgálónak   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.