Next: Adatküldés a kiszolgálótól az gateway programnak Up: CGI és a dinamikus lapok Previous: Környezeti változók   Tartalomjegyzék


1.4.3        Adatküldés a böngészőből (klienstől) a kiszolgálónak (Web-szervernek)

Egy tényleges kereséshez adatokat kell továbbítani a klienstől a szerveren lévő programhoz, amelyek megadják a keresés feltételeit. Ha paramétereket is küldeni akarunk a szerverre, akkor azokat „?” (kérdőjel) után írva kell továbbítani. Pl.

http://www.masco.hu/cgi-bin/proba-cgi?param1+param2

Az átadott érték a QUERY_STRING nevű változóban jelenik meg, ha GET módot használtunk a paraméterek átvitelére. A GET mód az egyik paraméter átadási módszer. A paraméter átadás után a QUERY_STRING=param1  param2. Jól látható, hogy a „+” jel a szóközt helyettesíti, és a paraméterek szövegként érkeznek meg a változóba.

Sok adat átvitelére használhatjuk a POST módot, amely űrlapok adatainak átvitelére lett kitalálva. POST mód esetén az adatok más változókba kerülnek. Pl.

NEV=Misoka+Zoltan&EMAIL=misokaz@mailbox.hu

Itt két paramétert adtunk át, amelyek:

NEV                 Misoka Zoltan

EMAIL             misokaz@mailbox.hu

Az eredeti szöveget feldolgozva kapjuk meg a paramétereket. A „&” jelnél el kell választani a szöveget, majd a „+” jeleket szóközzel kell helyettesíteni. Az „=” jel a változó nevét és értékét választja el egymástól. Az adatok bekéréséhez általában az <ISINDEX> HTML elem használata kapcsolódik. Az <ISINDEX> hatására a HTML oldalon egy kereső felület jelenik meg, ahol adatokat lehet bevinni. Az <ISINDEX> elem összegyűjti a begépelt adatokat és GET mód felhasználásával elküldi a begépelt adatokat a szervernek. Ahhoz, hogy a keresés ennek hatására tényleg megtörténjen az kell, hogy a szerveren ténylegesen fusson a gateway program. Ezeknél a programoknál nagyon kell figyelni arra, hogy egy esetleges rosszindulatú felhasználó ne tudjon nem várt eseményeket előidézni a szerveren úgy, hogy olyan paramétereket küld a szervernek, amitől azon egy program rendellenes és támadható állapotba kerülhet. Nagyon figyelni kell arra, hogy a szerveren futó program a felhasználó által küldött paraméterek tetszőleges formáját és méretét le tudja kezelni.


Next: Adatküldés a kiszolgálótól az gateway programnak Up: CGI és a dinamikus lapok Previous: Környezeti változók   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.