Next: A datagrammok feldarabolása Up: Az Internet réteg Previous: Az IP cím és az IP fejléc szerkezete   Tartalomjegyzék


1.2.5.2       Az útválasztás (routing)

Az Interneten az egyik legfontosabb feladat, a csomagok továbbítása és az ezzel kapcsolatos útválasztás – a routing. Arról van szó, hogy a feladó és cél számítógép szinte biztosan nincs közvetlen fizikai kapcsolatban. Ezért ha a feladó egy datagram-ot el akar egy címzetthez juttatni, akkor a datagram több számítógépen is keresztül megy, amíg a címzetthez elérkezik. Az út (route, vagy path) azoknak a gépeknek a sorrendje, amelyeken a datagram áthalad. Ez a folyamat pontosan úgy zajlik, mint ha több ember állna egymás mellett egy sorban, és az egyik szélső a másik szélsőnek küldene egy csomagot. A küldő a csomagot a mellette állónak adná, aki szintén a mellette állónak adná, és így haladna végig a soron, míg a sor végén álló megkapná a csomagot.

Mi határozza meg, hogy a datagram milyen útvonalon jusson el a küldőtől a feladóig? Mivel az Internet nem központosított, így nincs központi gép, amin minden csomag áthalad és nincs olyan gép sem, amely megmondja, hogy mi merre menjen. A routing az Internet kifejezése arra, hogyan találjuk ki, hogy egy datagram merre utazzon a küldőtől a cél felé.

Az ú.n. „útválasztó” – router – számítógépek végzik a datagram-ok továbbküldését. A router-nek el kell dönteni, hogy merre küldje a csomagot. Az Internet rétegnek fel kell ismernie, hogy az adott datagram melyik hálózatból jött, és el kell döntenie, hogy a melyik hálózaton kell tovább küldenie. Ehhez az ú.n. „útválasztási táblában” (routing table) tárolt információkat használja fel a számítógép.


Next: A datagrammok feldarabolása Up: Az Internet réteg Previous: Az IP cím és az IP fejléc szerkezete   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.