Next: A TPC/IP protokoll Up: Alapfogalmak Previous: Az információ elrejtése   Tartalomjegyzék


1.1.8        A Kliens – Szerver szerkezet

A számítógépek közötti adatcsere leginkább egy beszélgetésre hasonlít. Az egyik gép kérdez (kliens – a szolgáltatást igénylő gép), majd a mások gép válaszol (szerver – szolgáltatási kérést kiszolgáló gép). Mint minden párbeszédnek, ennek is megvannak a maga szabályai. A Linux az ARPA modell felépítését használja a kommunikáció lebonyolításához. Az adatok az ARPA verem szintjein le és fel haladva jutnak az egyik gépből a másikba.

A beszélgetést a kliens gép alkalmazási rétege kezdeményezi. Az adat először lefelé halad a kliens gép rétegei között, majd a legalsó szinten megtörténik a fizikai adatátvitel a két gép között. Végül a szerver gépen az adatok a rétegeken felfelé haladva eljutnak a kiszolgáló alkalmazásig, amelyik a kérdést értelmezve elkészíti a válasz, majd ugyanazon az útvonalon, amelyen a kérdés érkezett elindítja visszafelé. A válasz először a szerver gép alkalmazási rétegéből elindul lefelé a verem rétegein keresztül, majd a legalsó rétegen  keresztül megtörténik a fizikai adatátvitel a kliens gép fel. A kliens gépen, a legalsó rétegen keresztül felfelé haladva eljut a válasz a kliens gép alkalmazási rétegébe, ahol megkapja a kérdést feltevő alkalmazás.

Az, hogy a kérdés és a válasz milyen típusú és milyen méretű, mindig az alkalmazásoktól függ. Minden egyes alkalmazás csak a neki megfelelő alkalmazással beszél (pl. a WEB böngésző a Web-szerverrel, a levelező kliens viszont a levelező szerverrel).

  

 2 . ábra Az adatok útja a kliens-szerver kapcsolatban


Next: A TPC/IP protokoll Up: Alapfogalmak Previous: Az információ elrejtése   Tartalomjegyzék

 
Misóka Zoltán 2000. 10. 05.