Az én kis proxy-m

A proxy egy apró kis Perl program, amelyik nagyon buta proxy-ként viselkedik. Semmit nem vizsgál, semmit nem tárol, de mindent továbbít mindkét irányba, és mindent kiír a konzolra.

Ugyanazon a gépen futtatható, mint a böngésző, figyel a 8080 porton (vagy egy másikon ha a forrásban valaki átírja), és ha a böngészőn a localhost:8080 proxy beállítást alkalmaztuk, akkor a böngésző, és a szerver egymás között ezen az alkalmazáson keresztül kommunikál. Ő pedig mindent kiír a képernyőre. Nincs több titok. Gondosan figyelve a képernyőt sokat lehet tanulni abból, hogy a böngésző hogyan kommunikál a szerverrel. Természetesen ennek ismerete nem szükséges a CGI programozáshoz, de nem árt. Sokkal jobb eredményeket és stabilabban működő programokat lehet írni, ha valaki tudja, hogy pontosan mi is zajlik a háttérben.

Ha pedig valakit érdekel a hálózati programozás, amikor nem csak a Webszerver által adott felületet használjuk, hanem magunk kezeljük az egyes portokat, nos azt hiszem, hogy ebből a kis programból sokat lehet tanulni. Ha valakinek van kedve, akkor rögtön megvalósíthatja a program továbbfejlesztését, amelyik alkalmas remote-proxy kezelésére is.


Verhás Péter Home Page . . . . . . CGI röviden, tartalomjegyzék