T. I. N. T. F. M.

(This IsN't The F*cking Manual :)))

UNIX

(örültök legalább, hogy megint ittvagyok, már hatodszorra?:)))

Már megint nemtom, hol tartottam...

Szóval a lelkét már többé-kevésbbé kielemeztük a rendszernek, de azért nem lenne utolsó tudni, hogy mennyit kolbászolhatunk a gépen, mennyi diszkterület áll rendelkezésünkre (hú, ezt olyan szépen mondtam, hogy mindjárt megjutalmazom magam egy kockacukorrral). Ugyanis mivel egy UNIXos gépen általában többen dolgoznak, nem használhatunk fel akármennyit (hacsak nem mi vagyunk a rendszergazdák, és ráadásul még a pokoli op. is egyszemélyben...). Ezért találták ki a kvóta cˇmű kib*szást, nehogy jólérezhessük magunkat. A kvóta defininˇciója: valami, ami mindig kevesebb, mint amennyinek örülnénk.

Információt a nagy fantáziával elnevezett

  quota
 
cˇmű paranccsal kaphatunk ennek méretéről :
  Disk quotas for user hamster (uid 454):
   Filesystem blocks quota limit grace files quota limit  grace
     /home   493  32 30000 (null)  46   0   0
 
A hangsúly itt a limit értékén van. A filesystem arra utal, hogy melyik dirben, stb... van ez a bizonyos behatároltságunk, a blokkszám azt mutatja, hogy mennyi helyet használtunk eddig el, a file azt, hogy ez gyakorlatban hány fájlt jelent, a kvóta azt, hogy mennyit szabadna renitenskednünk, a grace azt, hogy ha minden kötél szakad, meddig mehetünk el (jó például, hogyha ftpzés (eF-TéPés) közben betelne a kvóta, akkor nem veszik el, vagy megy tönkre az épp letöltendő file, hanem lejön, de a rendszergazda elvárja tőlünk, hogy ezt amilyen gyorsan csak lehet, eltüntessük onnan)... A másodszorra való felsorolás arra való, hogy megfelelő szemüveggel sztereóban láthassuk a betűket ;)))).

Természetesen meglehet, hogy azt kapjuk, hogy:

  There are no quotas on this system.
 
Ilyenkor aztán lehet örülni, mint majom a visszaoperált farkának, mert
 • egy nagyon frankó rendszerbe kerültünk
 • a root valamit elfelejtett beállˇtani (esetleg jó haver, vagy mi magunk vagyunk azok (nem haverok, hanem a root, ne kötözködj!!!)
 • infinitiv lemezterület van, végtelen helyet használhatunk...
  ...persze ez utóbbi nem valószˇnű, ha nincs is kvóta, azért hülyülésünket behatárolja, hogy mennyi vincsihely van fizikailag a gépben. Meg hogy ebből újfent mennyi az, amit használhatunk, ugyanis a rendszernek is kell hely dögivel, pl. swapfileok, tempfileok, leveleknek, stb... (jut eszembe, vigyázni kell ám a telenyomatással, ha nincs kvóta... van egy közismert emberke, aki addig FTPzett egy gépre, amˇg az le ne fagyott, mivel már moccanni sem tudott, annyira tele volt nyomatva..;)))
   nicetry% df
   Filesystem     1024-blocks Used Available Capacity Mounted on
    /dev/hda3       342331 313577  11072   97%  /
    /dev/hda1       39650  29040   8554   77%  /home
    goliat:/d3/ftp/pub/unix/Linux
              1952573 1657860  99463   94%  /nfs/goliat
   
  Na, itt lehet nézelődni, mizújsi... A legelső oszlop mutatja, hogy melyik meghajtóra vonatkoznak az adott adatok, utána a következő azt, hogy az fizikailag mekkora területet jelent. A used elég logikus, az available szintén... A kis udvarias kockafejű UNIKZ ezután még azt is megsúgja, hogy mekkora a kihasználtság, majd azt is, hogy a rendszerben az adott drive melyik directoryból érhető el, hova van mountolva, felrakva, csatolva, etc, etc, sbin (ja, az nem).

  Az itt látható harmadik 'valami', a goliat feliratú egy 'link' a BME goliat.eik cˇmű gépéhez, az ottani FTPsite Linux-directoryja NFS-el (Network File System) felmountolva, azaz mintha egy távoli gép valamely dir-ja itt lenne benne a gépben.

  Aztán lehet próbálkozni a

    du
   
  paranccsal, ami elég barátságos parancs, mivel németül tegezi a gépet...;)
    1    ./.tin/.mailidx
    83   ./.tin/.index
    92   ./.tin
    27   ./mail
    1    ./Mail
    1    ./News
    493   .
   
  ...csak hogy legyen némi képünk arról, hogy mire megy el a sok hely a kvótánkból, melyik dir mennyi helyet pazarol. Persze lehetne azzal foglalkozni, hogy minek kellenek ezek a könyvtárak. A /.tin a tin nevű news-olvasónak kell, a News a UseNetről leszedett dolgok gyűjtő- helye, a Mail-t a mail program használja, a mail-t meg a kicsivel barátságosabb pine levelőprg... A síma egypötty egy összesítés, hogy mennyit foglal az adott dir...

  Naszóval kezdünk megbarátkozni a UNIX-al, bár azért az még messze nem mondható el, hogy pertuban lennénk, azt világviszonylatban is csak pár ezer ember mondhatja el...:) Már az is valami, ha tegezhetjük. De azért ne tegyük, mert ez még csak olyan, mint amikor a Windowsban sikerült elsajátítanunk a doubleklick végrehajtását...:)

  Vissza Előre