T. I. N. T. F. M.

(This IsN't The F*cking Manual :)))

UNIX

PART deux...

Hol is tartottam?

" Namármost, ebből az ábrából a legkezdőbb kezdőnek is le kellett vonnia 
 a tanulságot. Ti. hogy nem tudok ASCII-ban rajzolni... 
 Meg még azt is, hogy ezt a rendszert ismernie kell, kivéve talán, ha 
 ZX-81-esről szállt át UNIX-ra..."

No igen...
Akkor nézzük meg szépen ezt élesben is!

Menjünk be a céghez/egyetemre (mázlistáknak/gazdagabbaknak ki se kell mozdulnia, amennyiben kéznél van egy UNIX-os masina... Szintén nem kell kimozdulnia azoknak se, akiket nem érdekel), és egy közepes méretű ólmosbottal, szúró- vagy lőfegyverrel fenyegessük meg az első utunkba eső UNIX-os számítógép rendszergazdáját, hogy adjon nekünk hozzáférési jogot, ugyanis ezek a gépek már nem a játékra, valamint naughtypics-ek nézésére szolgáló minigépek szintjén leledzenek: ezek biza néha eléggé megdöbbentő erőforrásokkal (háttértár, memória) rendelkeznek, és esetleg szigorúan bizalmas fejlesztések folynak rajta, amiket gondosan meg kell(ene) védeni a mezei lamerektől, vagy a réti hackerektől. Ilyen megfontolásból mindenkinek be van határolva, hogy mit csinálhat a rendszerben, mihez férhet hozzá, mikor, és honnan. Pont ezért nagyon megnézik, hogy kit engednek oda. Természetesen a mi dolgainkat is védik, például azzal, hogy jelszót kér a rendszer, amikor be szándékozunk lépni. [Esti mesénket hallották...:)]

Illetve...[End of reklám]

Tegyük fel, hogy be akarunk lépni. Erre ez a csúnya gép valami ilyet ír ki:

 Login:

Na erre vagy elszaladunk, vagy beírjuk azt az azonosítót (username, userID), amit a gép operátorától, rendszergazdájától, vagy jólelkű haverunktól kaptunk. Ha ezt megtettük, nem történik semmi. Mi lehet a baj? Ja, elfelejtettünk ENTER-t nyomni... Miután megtettük, több lehetőség van: ha először jelentkezünk be, elképzelhető, hogy a rendszer nem kér tőlünk jelszót. Ez nagyon frankó, pláne, ha nem is saját az azonosító... De az is lehet, hogy kiírja:

 Password:

Ha először megyünk be, akkor valószínüleg a helyi főnök adott valami jelszó-szerűséget, de az is lehet, hogy csak símán az azonosítót kell mégegyszer begépelni. Bármelyik is az eddig felsorolt lehetőségek közül, mindenképpen egészséges lenne valami olyan jelszót választani, amit rajtunk kívül senki nem tud. Ha viszont már jártunk bent, és van tisztességes jelszavunk, akkor kéretik azt begépelni (illetve mást is begépelhetünk, legfeljebb nem jutunk be...). Persze a jelszó nem jelenik meg a képernyőn, mert így akárki le tudná nézni a hátunk mögül... ne könnyítsük meg a dolgát, nézze le inkább a kezünkről...! :)
Tehát valami hasonlót kéne látnunk (oké, InterNetről legalábbis...):
  Connected to ALADAR.PMMF.HU.
  Escape character is '^]'.
(egy ^] nevű gyanús karakter megszökött..:)))

  Linux 1.1.59 (aladar.pmmf.hu) (ttyp0)
(oops, megint egy LINUX-gép csak...sorry)

  aladar login: guest
(aladár belóg (lóg-in) hivatlan vendégként; a 'guest'-jog elég kevés gépen létezik, ez egy jóindulatú szolgáltatás a rendszergazda részéről)

  Last login: Fri Feb 3 00:23:55 from ludens.elte.hu
(utoljára ekkor jöttünk be, és innen (itt lehetne terminálazonosító is, ha nem IN-en át történt volna...))

  Linux 1.1.59. (POSIX).
(a gép megsúgja nekünk, hogy milyen oprendszer fut rajta; ez itt most egy apró PC, ha valami olyasmit ír ki, hogy "S*nOS/UNIX", akkor nem kell megijedni, hanem lehet örülni, hogy milyen tisztességes géppel hozott össze a jósors!!![x];)))

  $ irc
(na, már megint elárultam magam... ezt a sort hagyjátok figyelmen kívül, csak azt akartam jelezni, hogy a gép innentől kezdve várja parancsainkat.)

A prompt ezesetben egy '$', de ezt a login-scriptben (lásd első fejezet) át lehet definiálni; általában a gép nevét mutatja, pl.:"spike%", ami főleg akkor hasznos, ha hirtelen amnézia törne ránk, és elfelejtenénk, hogy hol is dolgozunk. De mutathat mást is, például utal a használt shell típusára, vagy ha az alakja '#', akkor arra, hogy superuseri státussal rendelkezünk...:) A lényeg az, hogyha az első tíz perc után nem jelenik meg semmi, azaz nem tudunk semmit se csinálni, akkor több mint valószínű, hogy valami nem stimmel... Persze ha túlságosan is túl van túlterhelve a túlgép, akkor amúgyse fog beengedni, hanem valami furcsa kifogással elhajt minket...

Na jó, egyre keveredettebb lesz az egész, ezért back to the fájlrendszer, aztán folytathatjuk más nyalánkságokkal!

A fájloknak (kultúrbunkóknak csak egyszerűen állomány) van pár kellemes tulajdonsága, ami BOS-ban (Billgates' OS) nincsen...

Előszöris a külsőségek. Kicsit furcsa lesz a DOS után, hogy nem "\" (backslash) jelzi a directorykat, hanem "/"... Formai dolog, de én állandóan elgépeltem az elején (most meg MSDOG-ban keverem el).

Másik külsőség, hogy egy-egy fájlnév jó (pl. 254 karakter) hosszú lehet, és egyaránt tartalmazhat kis- és nagybetűket, számokat, bizonyos grafkaraktereket. Viszont nincsen olyan, hogy kiterjesztés, igaz, hogy megszokásból lehet emulálni, mivel pontot tehetünk dögivel egy-egy fájlnévbe. Ez megkönnyíti az ember dolgát, mert ránézésre is láthatjuk, hogy miről van szó, pl.:

  get_the_hell_outta_here.tab.gz
  nagyRAKAS.tar
  forras.c

Az első esetben egy gzip nevű tömörítővel összepréselt állományról van szó, a második a tar című segédprogrammal összefűzött file-sorozat (mellesleg mindkét programnak létezik DOS-os változata is), míg a harmadik egy C-forráskód. (legalábbis nagy valószínűséggel, mert akárminek adhatunk ilyen nevet;)))

Vannak még olyan fájlok, amelyeknek a neve ponttal kezdődik, ezeket a síma filelistázás nem írja ki, az ilyen fájlok általában a rendszernek, vagy valamely programhoz (huhh...nem aszontam az előbb, hogy a rendszer is az?!?izé...hogyis) szükségeltetnek, azokhoz tartoznak, pl:

  .login   = ez biza egy loginscript
  .term   = termeszhangyák emulálásához szükségeltetik
  .ircrc   = mármegint...az ircii-prg. beállításait tartalmazza

Fontos, hogy a kis- es nagybetűk között különbség van a nevekben, nem mindegy, mit írunk, pontosan kell begépelni. Illetve kellene, mert vannak természetesen wildcard-ok:

  nagy* , nagy*.tar , nagyRAKAS.* , stb...

(szerintem világosnak kéne lennie, nem?!)(ellenkező esetben mailto...:))

  for?as.c forras.?

Ez is elég világos meiner Meinung nach, a '?' helyén levő 1 karakter lehet akármi...

Na és a bensőségek:

Ha már ilyen gyönyörű promptunk van, írjuk csak szépen be a DOS-os "dir" megfelelőjét, hogy végre láthassuk azt, amiről itt hadoválok:

  ls -l

Erre, ha minden igaz, és nem egy üres könyvtárban vagyunk, egy listát kaphatunk:
 total 999
  -rw-rw-rw- 1 hamster user 672341 Apr 29 21:23 IrcLog
  -rwxr--r-- 2 hamster user  1024 May 1 19:31 kosar
  drwxr-xr-x 2 hamster user  1024 Jan 17 03:33 oldlogs
  drwx------ 2 hamster user  1024 Sep 12 01:52 not4you
  -rw------- 1 hamster user   378 Feb 27 16:46 dead.letter
  drwxr-xr-x 3 hamster user  1024 Aug 30 19:71 Mail
  drwxr-xr-x 2 hamster user  1024 Aug 11 19:75 News

Szép, nem? Nos, a lényeg a bal szélen elhelyezkedő sorminta, illetve annak jelentése. Bontsuk csak ki!

  drwxrwxrwx
  |123123123
  | | | - world v. others-elérés, mindenkire vonatkozik, aki nem mi vagyunk
  | |  --- group-elérés, a velünk egy súlycsoportúaknak
  | ------ owner v. user-elérés, ez vonatkozik sajátmagunkra
  -------- fájlmeghatározó (szó (C) by Hamster:))

Namármost ez nagyon szép, de mi a bélhurutos-térdfájós fittyfenét jelent?!? Nos:

Az első betű azt mutatja, hogy milyen típusú fájlról van szó:
d directory
- síma fájl
l link (hozzárendelés)
p pipe
c karakteres devicedriver
b block devicedriver

A '.' és '..' értelmezése talán érthető: a '.' az eppen aktuális könyvtár, a '..' meg az anyadir... Nocsak...ez is ismerős...:O

Az ezután következő rész három részre osztható, mindhárom három betűből áll, úgymint egy, kettő, öt...három... Szóval a betűk jelentése:

  r  - olvasási jog
  w  - írási (és törlési) jog
  x  - végrehajtási jog

Az első három betű közvetlenül a felhasználóra, azaz ránk (Rád) vonatkozik, hogy olvashatjuk, írhatjuk (változtathatjuk, szerkeszthetjük, törölhetjük) vagy netán elindíthatjuk-e az adott fájlt, ez az owner vagy user jogosultsága.
A következő három a mi csoportunkba tartozó többi userre. Például lehet, hogy mi csak tanulók vagyunk, akkor a rendszerben további tanulókként nyilvántartott felhasználók ez itt meghatározott módon bánhatnak az adott fájllal.
A rákövetkező három pedig..igen, a gép összes többi felhasználójára vonatkozik, akármilyen csoportba (groupba) is tartoznak.

Ezeket az értékeket persze lehet változtatgatni, például fincsin el lehet ÖNMAGUNKAT is tiltani egy fájltól, de ez még csak a jövő zenéje...:)

Na jó, de nem vágjunk bele ennyire össze-vissza, inkább valami rend szerint próbáljuk meg áttekinteni az egyszerűbb műveleteket, parancsokat. (Majd legközelebb...)

Vissza Előre Œ