1. Windows 95(szerver)<-Linux(kliens)

A Windows 95 alatti merevlemez területek elérése Linux alól:

-> A Windows 95-ös számítógép beállításai:

A Start gomb alól előhívott Beállítások menüből a Vezérlőpultot megnyitva válasszuk a Hálózatok beállításainak módosítását. Először is telepítsük a Hozzáadás gombból kiindulva az Ügyfél menü, Microsoft almenüjéből a Client for Microsoft Networks hálózati ügyfélt.

A hálózati protokollok közül a legfontosabb a Hozzáadás->Protokoll->Microsoft menüsoron át elérhető TCP/IP protokoll. (Vajh' miért pont a Microsoft alá tették...?:-)

Szükségünk lesz ezeken kívűl még a Microsoft Networks fájl- és nyomtató megosztás hálózati szolgáltatásra.
Ezt a Hozzáadás->Szolgáltatás->Microsoft menüsoron keresztül érhetjük el.

Hogy megoszthassuk a Windows 95 alatti erőforrásainkat (merevlemez, nyomtató,..., stb.) a Hálózat főablakban a Fájl- és nyomtatómegosztás-on keresztül engedélyezzük a megosztás lehetőségét. A Hálózat főablakában található egy Azonosítás menüfül is. Az itt megadott számítógép nevét (pl. kuksi2) kell majd megadnunk akkor is, ha már a Linux alól hivatkozunk a Windows 95-ös számítógépünk merevlemezére. A Munkacsoport neve (pl. systeam) is fontos lesz a későbbiekben, úgyhogy mindenképpen töltsük ki valami értelmes szöveggel, bár elméletileg megadható a +4^%#C@& név is, de én nem teszteltem le.:-)

TCP/IP beállításokról néhány szót:

Az IP cím és a Belsőhálózati maszk beállítása után következik a WINS beállítási menüpont. A Microsoft WINS szerverként hivatkozik arra a gépre, amelyiken netbios nameserver fut(ez a Linux alatt az nmbd démon), ezért itt a Linux-os vagy egyéb operációs rendszerű Samba szerverünk IP címét adjuk meg. Az Átjáró és a DNS beállítása után ellenőrizzük le, hogy a Kötések menüben valóban szerepel-e a Microsoft Networks fájl- és nyomtató megosztás és azt is, hogy ki van-e jelölve.

Most már csak magát a merevlemezt kell megosztottá tenni a ,,más'' felhasználók számára (persze jelen esetben mi vagyunk a ,,más'' felhasználók ...:-)

A Sajátgép ikonra kattintva jelöljük ki a megosztani kívánt merevlemezt (CD-ROM is kijelölhető), és ezután kattintsunk rá a jobb egérgombbal (ha balkezes egerünk van, akkor a ballal:-) és válasszuk ki a Megosztás menüt. Én a megosztási névnek (pl. win95c) a merevlemez általános cimkéjét javaslom (tehát ez is win95c), mert egyébként eléggé bele lehet keveredni a nevekbe. Jelen esetben a teljes hozzáférést szeretnénk megvalósítani, de megadhatunk egy jelszót is ezen szolgáltatás eléréséhez. A jelszó legyen favago. A Windows 95 beállításaival egyenlőre készen vagyunk.

-> A Linux-os számítógép beállításai:

Érdemes beírni a Windows 95-ös számítógép nevét és IP címét a /etc/hosts fájlba. Így legalább nyugodtan hivatkozhatunk rá, név szerint is.

Ahhoz, hogy felmountolhassuk egy Windows 95-ös számítógép merevlemezét nem szükséges, hogy fusson az smbd és az nmbd szerver, mert ezek az ellenkező irányú kapcsolat kellékei. Viszont szükségünk van az smbmount parancsra, amelyet az smbfs csomagban található meg (Debian 2.0). Miután feltettük a csomagot, már csak egy könyvtárat kell kijelölnünk, ahová majd a Windows 95-ös merevlemezt felmountoljuk.
És végül a parancs szintaktikája:

Azaz jelen esetben:

A fájlrendszer lekapcsolására használható az umount parancs:

Ennyi ...
(Azért VIGYÁZZUNK, ha teljes hozzáféréssel osztottuk meg az adott merevlemezt, mivel ezzel az állományok törléséhez is jogunk van.)

 * * *