Csomag frissítése


Itt azt a verziót nézzük meg, amikor már megvan az a program, de van egy újabb verziónk, tehát frissíteni szeretnénk. Erre az rpm -U <file neve> parancs szolgál. Akkor vegyük sorra a lehetőségeket!
Elsőnek azt kell tisztázni, hogy mi lesz a konfigurációs fileokkal, ugyanis minden csomag tartalmaz ilyen fileokat.Az rpm minden a csomagban lévő fileról tart egy adatbázist, ami tartalmazza a méretét, és jelzőket, amiből meg tudja állapítani, hogy módosítva lett-e a file vagy sem. Ha a frissítendő csomagban egy újabb konfigurációs file van, és a gépen a konfigurációs file módosítva lett (még az előző verzió telepítése után), akkor a gépen lévő filet elmenti ugyanabba a könyvtárba, ahol a file volt, de egy .rpmsave kiterjesztést fűz hozzá. Ha a file nem lett módosítva, de újab van a csomagban, akkor azt felülírja.

Az rpm -U opciói megegyeznek az installálás (rpm -i) opcióival, viszont egy új opció még hozzáadódott, ez pedig a frissítés ellentetjének is nevezhető opció, ami a következő:
rpm -U --oldpackage <file neve>:
Ez olyan lehetőségek kezelésére szolgál, amikor fent van egy program, de az előző verzió jobban tetszett (mert mondjuk az nem volt annyira lassú/hibás, stb...). Elsőként próbálkozhatunk a sima upgrade opcióval. Mondjuk tegyük fel, hogy a cdp-0.33-3 van fent, de mi vissza szeretnénk térni a cdp-0.33-2-re. Ekkor az rpm -U cdp-0.33-3.i386.rpm parancs hatására a következő üzenetet kapjuk:
package cdp-0.33-3 (which is newer than cdp-0.33-2) is alredy installed.
Ekkor segíthet az rpm -U --oldpackage cdp-0.33-2.i386.rpm parancs, ami feltelepíti a kívánt programot.

És most lássuk a frissítés opcióit, amik funkciói megegyeznek az installálás opcióival:

Természetesen az opciók a kívánt opciónak megfelelően tetszőlegesen keverhető/kombinálható.


Vissza