A csomag telepítése


Most hogy tudjuk, hogy mit tartalmaz a csomag, nincs más dolgunk, mint feltelepíteni. Elsőnek érdemes egy telepítési tesztet végrehajtani, ami kiszűri az esetleges konfliktusakat más csomagokkal/fileokkal, megvizsgálja, hogy minden -a program működéséhez szükséges- file fent van-e, tehát hogy egyáltalán telepíthető-e a csomag. A tesztelést a következő parancs végzi el:

Ha semmi gond nincs, akkor nem ír ki semmit.

A hibalehetőségek a következők lehetnek:

Ha ezek után is a telepítése mellett döntöttünk, ezt könnyen megtehetjük. Ha semmilyen üzenetet nem írt ki, 'rpm -i --test <filename>' hatására az 'rpm -i <filename>' paranccsal feltelepíthetjük a csomagot. Például tegyük fel, hogy a blather programhoz minden feltétel adott. Ekkor ezt a következő paranccsal telepíthetjük fel:

Ha nagy csomagot telepítünk fel, a telepítés hosszú ideig eltarthat, és esetleg az ember azt hiheti, hogy a gép lefagyot, miközben csak éppen a tömörítést végzi. E félreértésekre jó a -h opció, aminek hatására a csomagkezelő a telepítés alatt 50 darab # jelet tesz ki. Ez a windows-os telepítés alatt megszokott %-os kihelzésnek felel meg, számok nélkül. Pl az 'rpm -i -h mtv-1.1.0.20-2.i386.rpm' parancs végrehajtása végén a következőt kapjuk:

##############################################

Ezt csak tetézhetjük a 'v' opció kiegészítésével, ami főleg akkor hasznos, ha mondjuk egy könyvtárban lévő összes *.rpm filet fel szeretnénk telepíteni. Tehát például:

Ha még ez sem elég, annél sokkal részletesebb információt kaphatunk a vv opcióval. És hogy mi is ez? Lássunk erre egy példát!

rpm -ivv mtv-1.1.0.20-2.i386.rpm

Nos gondolom, hogy a lista magáért beszél, nem kell magyarázni. Természetesen mind a -iv, és mind a -ivv opció megspékelhető egy -h opcióval, bár ennek talán csak a -iv opciónál van értelme.

Ha a telepítési teszt valamilyen üzenettel tért vissza, nem kell kétségbe esni, minden feltelepíthető, csak kis erőszakot kell bevetni! De lássuk ezeket az erőszakos eszközöket:

Körübelül ezek az opciók jönnek számításba, amikor telepítni szeretnénk egy csomagot, és általában ezek a variációk kielégítik az átlagos felhasználót. De ennél sokkal több telepítési opció is van, és ezek a következők:

Ezen opciók tetszés szerint variálhatók, kombinálhatók, keverhetők.


Vissza