Felhasználótól érkező adatok

A legtöbb probléma sok PHP programban nem a nyelvben rejlik, hanem abból fakad, hogy a kód nem a biztonságosságot szem előtt tartva készült. Emiatt mindig kellő időt kell szánni annak ellenőrzésére, hogy egy adott kódrészletre milyen hatással lehet egy váratlan hibás adat.

Példa 5-17. Veszélyes változóhasználat

<?php
// egy fájl törlése a user könyvtárából... vagy
// talán valaki máséból?
unlink ($ordogi_valtozo);

// Az elérés naplózása... vagy egy /etc/passwd bejegyzésé?
fputs ($fp, $ordogi_valtozo);

// Valami egyértelmű dolog futtatása.. vagy rm -rf *?
system ($ordogi_valtozo);
exec ($ordogi_valtozo);
?>
Mindig alaposan meg kell vizsgálni a felhasználók által beadott adatokat, feltéve a következő kérdéseket:

Kellőképpen átgondolva a fenti kérdéseket a szkript írásakor, megkímélhet attól, hogy később végiggondolva a problémákat szerencsétlen módon újra kelljen írni a teljes kódot a védelem növelése érdekében. Ezzel sem lehet garantálni a rendszer biztonságát, de segíthet annak növelésében/ fenntartásában.

Számításba lehet venni a register_globals, magic_quotes és más kényelmi szolgáltatások kikapcsolásának a gondolatát is, mivel ezek megfosztanak az adatok forrásának, helyességének, tartalmának ismeretétől. A PHP*t maximális hibajelentési szinten használva - az error_reporting E_ALL beállításával - figyelmeztetést ad előzetes érték nélküli, definiálatlan változókról, ezzel védve attól, hogy véletlenül hibás adatokkal dolgozzon a program.